De ska bädda för en bättre arbetsmiljö på akuten

Uppdaterad
Publicerad

I morgon är det dags för ytterligare ett krismöte angående situationen på akuten i Helsingborg. Ett försök till att förbättra arbetsmiljön har varit att anställa ett gäng flitiga ungdomar.

Det senaste året har 12 ungdomar fått jobb som servicemedarbetare på akuten i Helsinborg.

De har ingen vårdutbildning och deras uppgifter är främst att avlasta och underlätta för den övriga vårdpersonalen.

– Vi fixar fika, bäddar sängar och tvättar britsar, berättar Johanna Larsen, som nyligen anställdes som servicemedarbetare.

– Våra servicemedarbetare sköter allt omkringarbete runt om det som gäller patienten, förklarar Margareta Clausen som är enhetschef för akutmottagningen i Lund.

Hjälper till i kaoset

Arbetsmiljön på akuten har den senaste tiden varit minst sagt kaotisk. Stress, sängar i korridorerna och personal som känner att de inte räcker till är bara några exempel.

– Jag tror att vi hjälper till ganska mycket i det kaoset, menar Paulina Nilsson. Det är vi som fixar alla sängar. Sjuksköterskorna kan fokusera på sitt medan vi kan fylla på stickvagnarna när det behövs.

– Naturligtvis underlättar de för oss. Vårdpersonalen kan vara mer inne hos patienten och ge mediciner och behandligar, fyller Margareta Clausen i. Under tiden tar servicemedarbatarna det runt omkring, som att tömma sopsäckar och tvätta britsar.

Provar vårdyrket

– Man känner att man blir väldigt uppskattad av sjuksköterskorna och annan personal, säger Paulina.

För Johanna och Paulina innebär det här jobbet också en chans att prova på och få en inblick i vårdyrket innan de lägger ett par i år skolbänken.

– Tanken är att jag vill bli sjuksköterska, säger Paulina. Antingen vill jag bli ambulansare eller barnmorska.

–Jag är intresserad av vården och tror att jag kommer att stanna här, menar Johanna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.