Lotta Engvall och Cajsa Tingdal inventerar ett bostadsområde i Ängelholm, där de hittar mycket tysk jugendstil. Foto: SVT

De letar kulturhistoriska husskatter i Ängelholm

Publicerad

De promenerar runt i hela Ängelholm – i jakt på kulturhistoriska pärlor. Under fyra månader ska Cajsa Tingdal och Lotta Engvall inventera 10 000 byggnader. Syftet är att uppdatera kommunens kulturmiljöplan.

En vanlig dag utgår de ifrån Ängelholms stadshus, ett böjt tegelkomplex från 1970-talet. Lotta Engvall och Cajsa Tingdal kliver ut genom entrén med läsplattor och vädertåliga funktionskläder.

Stegen styr mot Ängavången, ett område de läst in sig på.

Fastnar för detaljer

– Här har vi främst villabebyggelse. Området började växa fram kring 1914 kring en rem- och läderfabrik. De allra första husen är inspirerade av tysk jugend, säger Lotta Engvall, utbildad stadsplanerare.

Duon pekar ut de tidstypiska detaljer: sirliga former, ornament och fönster med spröjs.

– Vi letar efter hus som kan berätta historier om hur människor levt och verkat, eller som säger något om en viss arkitekturstil, som är tidstypisk och värd att bevara, säger Cajsa Tingdal, utbildad arktekt.

– Det är som en skattjakt.

De stannar länge och samtalar vid vissa hus.

– Ibland är det svårt att definiera stilen. Tidsmässigt går vissa stilar in i varandra, och ibland har detaljer förändats och karaktärsdragen försvunnit vid renoveringar under åren, säger Lotta.

Tittar på alla byggnader

Från november till februari bedömer de alla byggnader, även kommersiella fastigheter och flerfamiljshus, i Ängeholm.

– Men de är bara hus vi anser vara kulturhistoriskt värdefulla som vi dokumenterar, säger Lotta Engvall.

Målet är att få fram en ny kulturmiljöplan, och dokumentationen kommer att publiceras på kommunens sajt.

– Det är ett kul och viktigt arbete, och det är också många som stannar för att säga det till oss, säger Cajsa.

Projektet är ett samarbete med Bjuv och Höganäs, där Höganäs redan publicerat sin inventering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.