Lundaföretaget Anagram Live AB, grundat av komikerduon Johan Wester och Anders Jansson, tar över Fredriksdalsteatern. Foto: Johan Nilsson/TT

De tar över Fredriksdalsteatern

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en lång process att bestämma vem som tar över Fredriksdalsteatern efter Eva Rydberg, men idag kom beskedet – det blir produktionsbolaget Anagram Live AB i Lund.

Lundaföretaget Anagram Live AB, som grundades av komikerduon Johan Wester och Anders Jansson, jobbar med humor i alla sina projekt och vill främja humor som konstform.

  – Det kanske är därför de tänkte att vi kan förvalta teatern väl, säger Kajsa Jönsson, vd på Anagram Live AB som kommer leda arbetet med Fredriksdalsteatern tillsammans med Helsingborgs stad.

”Vill nå en bredare målgrupp”

”Anagram har visat att man har en väl fungerande organisation, en klar vision och ett konkret koncept där man vill tillgängliggöra Fredriksdalsteatern för en bredare målgrupp”, skriver staden i sitt pressmeddelande.

– Det är också viktigt för Helsingborgs stad att tacka familjen Poppe och Eva Rydberg för de fantastiska upplevelser som man bjudit publiken på under många år. Man ska komma ihåg att Fredriksdalsteatern inte bara varit en angelägenhet för helsingborgarna och skåningarna utan också för en stor publik i hela landet, särskilt i samband med de återkommande tv-sändningarna.

  – Fredriksdalsteatern är en plats som bidragit med så mycket, vi kommer att ta över med stor glädje och stolthet, säger Kajsa Jönsson.

Anagram är också känt för att bland annat producerat teveserien ”Tunna blå linjen”.

Friluftsteatern anlades 1927 som en utomhusteater i Helsingborg.

Det var när Nils Poppe tog över teatern 1966 och agerade själv både som chef och skådespelare som teatern blev rikskänd.

SVT har under många årsänt sommarens föreställning i TV under trettonhelgen.

Sedan 1994 har skådespelaren Eva Rydberg drivit teatern.

Eva Rydberg gör sin sista föreställning i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.