Föreningar vill starta idrottshögstadium i Helsingborg

Publicerad

Planen är att starta ett högstadium för trehundra elever med idrottsintresse. Sex lokala idrottsföreningar är med i planeringen.

Det är skolföretaget Prolympia som inlett arbetet att starta en skola i Helsingborg. Eleverna kommer förutom vanlig idrott även att ha specialundervisning två till tre gånger i veckan som anordnas i samarbete med de olika idrottsföreninganrna.

– Vi vill vara med och bedriva innebandy på skolan så att det finns som profil att välja. I så fall skulle vi tillgodose vissa idrottspass med lärare från föreningen, säger Fredrik Azelius som är klubbchef för FCH som i dagsläget har drygt 450 aktiva ungdomar i föreningen.

– Jag tror det här kan bli ett nav för att utveckla idrottshelsingborg, det här kan förbereda ungdomarna inför att eventuellt börja på idrottsgymnasium, säger Jonas Ohlander som är ungdomsansvarig i HIF.

Projektet i sin linda

Viljan är att skolan ska placeras på Olympiaområdet med nära tillgång till klubbarnas ordinarie verksamheter. Än så länge har Prolympia inte ansökt om att få starta skolan hos Skolinspektionen.

– Det kommer vi göra i slutet av januari, säger Henric Lilja som är marknadsansvarig på Prolympia.

– Projektet är för tidigt i processen för att vi och föreningarna ska skriva avtal med varandra men det är en förutsättning att intresset finns, den största utmaningen nu blir att hitta lokaler.

Från kommunens sida är man positiv till initiativet men konstaterar att tidsramen att ha skolan igång till höstterminen 2020 kommer bli tuff att hålla.

– Vi är positiva till en friskola med idrottsprofil, det breddar utbudet för eleverna, nästa steg tänker jag blir att hitta en fastighetsägare som är beredda att bygga. Att starta verksamheten 2020 låter som en optimistisk tidsplan, lyckas man vore det fantastiskt, säger Maria Winberg Nordström (L) som är ordförande i utbildningsnämnden.

  • HIF
  • Helsingborgs hockey
  • Helsingborgs basket
  • OV
  • Gymnastikföreningen fram
  • FC Helsingborg

Prolympia driver i dagsläget nio grundskolor med idrottsprofil i landet med totalt 3500 elever.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer