Digital teknik ska förbättra livsvillkoren för dementa

Uppdaterad
Publicerad

Perstorp har fått miljonstöd från EU för att förbättra demensvården – med digitala lösningar. Näringslivet bjuds nu in till det kommunala äldreboendet Österbo för att ta fram hjälpmedel i en riktig vårdmiljö.

Perstorp har fått totalt 3,6 miljoner kronor i EU-stöd för att dra igång det digitala projektet, som pågår i tre år.

Fokus är att utveckla digitala produkter för att förbättra livsvillkoren och omsorgen om personer med demenssjukdomar.

– Att vara dement behöver inte vara en dödsdom, utan ett handikapp det finns lösningar på, säger Frida Beijer Brondén, utvecklingsledare och projektledare i Perstorp.

Österbo bli testmiljö

Nu ska företag, som utvecklar digitala hjälpmedel, bjudas in till boendet. Där ska de få tillgång till ett eget kontor och möjlighet att testa produkterna i en riktig vårdmilljö.

Det kan handla om teknik som läser av hur många gånger en person öppnar kylskåpet, hjälpmedel som lyser upp vägen till toaletten och virtuella vårdrum.

Men allt är ännu i sin linda.

– Vi scannar av behoven först och går sedan ut för att söka samarbeten med företag, säger Jimmy Håkansson på Krinova Science Park i Hässleholm.

Viktiga aktörer är också vårdtagarna själva, deras anhöriga och demensföreningar.

– Digitala hjälpmedel kan vara till nytta för personer med olika typer av kognitiva svårigheter, inte bara för personer med demens, säger Annelie Börjesdotter, chef för socialförvaltningen.

”Kan ingenting om data”

Asta Nilsson, som inte har någon demenssjukdom, fyller snart 99 år och är äldst på Österbo. Ibland syns hon i sociala medier när äldreboendet publicerar bilder på vad som hänt under dagen.

Asta berättar att hon varit lantbrukare i hela sitt liv, men aldrig ägt en dator eller mobiltelefon.

– Jag kan trycka på en knapp, men jag vet inte vad det betyder. Jag kan ingenting om data, men jag behöver det inte heller, jag har ju Maria, säger hon.

Asta Nilsson, 99, ser inget behov av mer teknik i sitt liv. Hon är helt nöjd med tillvaron som den är på Österbo i Perstorp. Maria Mårtensson Almén är hennes kontaktperson.

Asta syftar på vårdbiträdet Maria Mårtensson Almén. Hon har jobbat inom äldrevården i 30 år och sett hur vanorna hos de äldre förändrats.

– Flera av de som nu flyttar in har sin mobiltelefon, de är mer uppdaterade och är ute i sociala medier. De är med på ett annat sätt.

Österbo äldreboende ska få en uppsättning digitala hjälpmedel för att se om de kan underlätta demensvården och kommunikationen med brukarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.