Foto: Fredrik Sandberg / TT

Dement glömdes bort – fick tillbringa natten sittandes i fåtölj

Uppdaterad
Publicerad

En dement brukare på ett vårdboende i Helsingborg glömdes bort av personalen. Nu har vårdboendet anmält sig sjäv.

– Det är allvarligt och så här får det inte gå till, säger Eric Semb, tillförordnad verksamhetschef.

Istället för en trygg natt i sin säng fick brukaren tillbringa natten, och efter ytterligare en miss på morgonen flera timmar, i en fåtölj.

Trots att det var fyra medarbetare på boendet blev personen kvarlämnad utan möjlighet att själv kunna påkalla hjälp från personalen. Detta gjorde att personen fick tillbringa 13 timmar på helt fel plats.

– Brukaren var både upprörd, ledsen och uppskattade inte alls det här, säger Eric Semb.

Brister i kommunikation

Internutredningen som vårdboendet tillsatte visade på brister i kommunikationen mellan enhetschef och personal samt mellan kvälls- och nattpersonal.

Denne kommunikationsbrist gjorde att nattpersonalen inte fick information om att brukaren inte kommit i säng.

– Det är inte alltid lätt att veta när det är medarbetarens personliga ansvar och när det är ett systemfel, säger Eric Semb.

Nu inväntar vårdboendet information och återkoppling av inspektionen för vård och omsorg.

– Nu har vi gått tillbotten och rättat till systemen. Om det är återkommande problem måste vi ta tag i det, men i det här fallet är det inte så, säger Eric Semb.

lex Sarah-anmälan

Lex Sarah innebär att medarbetare inom omsorgen har en skyldighet att rapportera missförhållanden eller påtaglig risk för missförhållanden inom alla verksamheter som arbetar utifrån socialtjänstlagen.

Efter internutredning beslutas om en anmälan enligt lex Sarah ska göras till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).Om ett missförhållande varit allvarligt eller om det funnits en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande inom verksamheter som bedriver socialtjänst, där även SiS och LSS ingår, ska detta anmälas till IVO.

Källa: Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Helsingborgs stad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.