Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det drabbar ofta lastbilar som står lite ensligt, säger kommunpolis Peter Karström. Hör mer om varför polisen bara lyckats lösa ett fåtal av alla dieselstölder i klippet. Foto: Simon Melin/SVT

Dieselstölderna har mångdubblats i Helsingborg: ”Det är de höjda dieselpriserna”

Publicerad

Under förra året ökade dieselstölderna från lastbilar med 300 procent jämfört med 2021. Polisen i Helsingborg ser ett samband mellan högre dieselpriser och ökade stölder.

Under förra året anmäldes 237 dieselstölder från lastbilar till polisen. Det är 155 fler än 2021 eller drygt tre gånger så många.

– Det drabbar företagare och vi ser allvarligt på detta, säger kommunpolisen Peter Karström.

Huruvida det är svenska eller utländska åkare som drabbas hårdast är svårt att utläsa men de sistnämnda är en utsatt grupp.

– Utan att ha gjort en analys av hela materialet så ser vi att det är en del utländska åkare som övernattar för att sen åka vidare dagen efter och då upptäcker man att man har mindre diesel i tanken än dagen innan.

Lite som tyder på organiserad brottslighet

Men att det skulle röra sig om organiserad brottslighet som ligger bakom ökningen på 300 procent ser polisen få tecken som tyder på.

– Ibland är det så små mängder man stjäl, det kan röra sig om 30-40 liter och det stämmer inte med den bilden.

För att få bukt med den växande brottsligheten har polisen därför inlett samarbete med företagsorganisationerna i Helsingborg där information mellan åkerierna och polisen ska utbytas.

Anmälda dieselstöder de senaste åren

2022: 237

2021: 82

2020: 136

2019: 69

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.