Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Klara Åkesson/SVT

Ängelholm först med digital cancerrehab i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sexolog, psykolog och fysioterapeut är några av professionerna som står till ditt förfogande som cancerpatient i Skåne om du söker rehabilitering via det nya digitala teamet. Tanken om att flytta rehabiliteringen från fysiska besök till digitala föddes under pandemin och nu är pilotprojektet igång för testning.

– Det handlar om att tillgängliggöra vården för alla skåningar så att alla kan få den hjälp de behöver, säger samordnare Victoria Reimers.

Efter att ha fått diagnosen cancer är det för många en lång väg tillbaka. En av de vanligaste biverkningarna är trötthet och utmattning förklarar Victoria Reimers. Och att då behöva ta sig till mottagningen kan ta mycket energi från personen.

– Vi har ett stort team med bland annat fysioterapeuter, psykologer och sexologer för att hjälpa till.

”Handlar om att kunna kommunicera”

Christina Hellström Carlsson har haft cancer i livmodern och arbetar idag tillsammans med fysioterapeut Linnea Nyberg.

– Jag tycker det är bra. Det är ett lätt att få kontakt och man kan göra i princip allting likaväl på distans som hemma, säger hon. 

Och för Linnea Nyberg går arbetsuppgifterna att utföra ändå.

– Visst finns det en skillnad med att träffas på detta sättet. När vi ses fysiskt kan man känna och justera på ett annat sätt, men man lär sig att kommunicera tydligt, säger Linnea Nyberg.

Se mer om rehabilitering på distans i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.