Amanda Pålsson och Sara Johansson tror att kursen kan vara ett hjälpmedel för unga. Foto: Petra Olsson/SVT

Digitalt verktyg ska stärka ungas självkänsla

Publicerad

Enligt BRIS ökar den psykiska ohälsan bland barn och unga i Sverige. En ideell organisation med bas i Helsingborg har tagit fram ett digitalt verktyg som ska stärka ungas självkänsla.

Mellan 2015 och 2016 ökade samtalen till BRIS med tre procent. En stor del av kontakterna rörde sig om psykisk ohälsa. Den ideella organisationen Freezone med bas i Skåne har tagit fram en gratis webbkurs som ska stärka barn och unga.

– Kursen fokuserar på det som fungerar hos personen, alltså styrkor och resurser. Så varje övning leder till att de kommer närmare sig själva och stärker sig, säger Johanna Salama, verksamhetsansvarig på Freezone.

– Här är frågor som de får svara på, ”jag tycker om mig själv för att...”, ”jag är bra på...”, ”det jag gillar hos mig själv är...”, säger Johanna Salama medan hon guidar runt på kursens webbplats.

”Tänker mer positivt”

Sara Johansson och Amanda Pålsson, som går andra året på gymnasiet i Helsingborg, är två av fem personer som har fått testa verktyget innan det lanserades i början av maj. De tror att webbkursen kan bli ett viktigt hjälpmedel. Sara Johansson tycker om en av övningarna som går ut på att stärka självkänslan.

– Jag har lärt mig att tänka mer positivt om mig själv. Och att reflektera över vad det är som gör att jag mår som jag mår. Och vad och vem som påverkar mig, säger hon.

”Bra för yngre”

Hon tror framför allt att yngre personer kan ha nytta av webbverktyget.

– När man var yngre så hade man ganska dåligt självförtroende men det fanns inte riktigt någon hjälp att få med att utveckla den. Men med en sådan här kurs, när man är yngre speciellt så kan man få hjälp och jobba med självkänslan så att den blir bättre och starkare snabbare.

Amanda Pålsson håller med:

– När jag var yngre så var min självkänsla lägre. Och jag hade behövt ett hjälpmedel för att höja den. Man tänker man kan prata med lärare men ibland så hjälper inte det, utan man hade behövt ett verktyg, säger hon.

Komplement till möten

Det går att delta i kursen på egen hand, tillsammans med kompisar eller som en skolklass. Kursen är uppdelad i olika delmoment med skrivövningar och föreläsningar som handlar om att lära sig hantera stress och bygga upp sin självkänsla.

Socionomen Johanna Salama har jobbat med unga i 20 års tid och reagerat på att många mår dåligt.

Vad hoppas du att verktyget kommer att leda till?

– En ökad psykisk hälsa. Jag hoppas att det kommer leda till att många unga får kännedom om det här. Och att de inte känner sig maktlösa, utan här får de konkret hjälp. Jag hoppas också att vuxna också får syn på det här och börjar jobba med det resursstärkande, säger Johanna Salama.

TV: Se hela inslaget om verktyget här

Hon är samtidigt noga med att understryka att det digitala verktyget är ett komplement till riktiga möten med vuxna.

– De behöver närvarande föräldrar som lyssnar på dem, pratar med dem och inte till dem. De behöver lärare och pedagoger som stärker dem. Alla vi runt omkring behöver göra en insats för att stärka de unga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.