Den yngre träningsgruppen lär sig självförsvar mot en betydligt större motståndare Foto: SVT

Kampsport för unga ska ge meningsfull fritid

Uppdaterad
Publicerad

På Dalhems centrum i Helsingborg har ett kampsportprojekt fått stort genomslag hos ungdomar i området. Genom träningen får de fokus, disciplin och lär sig att respektera varandra.

– Jag känner många ungdomar som drar runt på stan för att de inte har något sammanhang där de kan känna sig delaktiga. Det handlar om att ge dem en meningsfull fritid, säger Jonas Fröjd som är initiativtagare till kampsportsträningen.

Genom sitt jobb på Helsingborgshem träffade han unga killar på Dalhem som sökte efter en mer organiserad aktivitet om kvällarna. Eftersom han själv tränat kampsport i över 20 år var svaret enkelt. Med stöd från Skol- och fritidsförvaltningen, Kulturförvaltningen och Helsingborgshem kom träningen igång i en liten gymnastiksal på Dalhems centrum under hösten 2017.

Jonas Fröjd, initiativtagare till träningen.

– Jag trodde att kanske tio killar skulle dyka upp men snabbt blev vi upp mot 50, säger han.

Träningen är gratis för alla. I takt med att gruppen växt har Jonas Fröjd fått koppla in fler tränare som alla har lokal anknytning. Måndagsträningen är uppdelad mellan barn 8-12 år som tränar brasiliansk jiu-jiutsu och ungdomar 13-24 år som tränar boxning.

Ambitionerna är höga

Efter snart två terminers träning siktar den äldre gruppen nu på tävling. För att få kommunens stöd till tävlingsresor kommer det dock att krävas en samhällsinsats från ungdomarna själva.

– Eftersom det läggs så mycket resurser från kommunen på att hålla rent i området så satte jag motkravet till gruppen att vi ska plocka skräp för att få bidrag till tävlingsresor. 

Det var något hela gruppen ställde sig bakom och ambitionerna är höga.

Mohammed Al Saegh, deltagare.

– Målet är att bli stor, att gå långt som Mohammed Ali, säger Mohammed Al Saegh, 13 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helsingborg

Mer i ämnet