Vid Hovs Hallar möter Hallandsåsen havet. Foto: Bernard Mikulic

Döden gjorde Hovs Hallar världskänt

Uppdaterad
Publicerad

Hovs Hallar är platsen där Hallandsåsen på det mest dramatiska sätt möter havet. Och det var hit Ingmar Bergman kom för att filma en av sina mest ikoniska scener – när riddaren utmanar döden på ett parti schack i ”Det sjunde inseglet” från 1957.

Ingmar Bergman blev förtjust i Hovs Hallar och det vilda och ödsliga uttrycket platsen ger. Hovs hallar förekommer i två av hans filmer – Vargtimmen och Det sjunde inseglet.

– Det fanns en sådan dramatik i det här landskapet som underströk dramatiken i manuset. Ingmar Bergman var ju teaterchef Helsingborg 1944-1946. Han hade bekantat sig med landskapet och man hade inte tid att scouta så mycket för att filminspelningar på den här tiden var en snabb affär, säger guiden Ingrid Persson Skog.

Skånsk sommar 2020
Stranden där den ikoniska scenen spelades in. Foto: Bernard Mikulic

Symboliserar hot och lidande

Hovs Hallar är ett naturreservat på Bjärehalvön i nordvästra Skåne. Platsen har som en av tio platser i Europa fått utmärkelsen Treasure of European Film Culture. För Ingmar Bergman symboliserade landskapet hot och lidande.

– Det är som en paradox, det här dramatiska havet som aldrig är stilla men som ger en vila. Jag är lycklig när det är mycket folk här, jag är lycklig när jag har den här platsen för mig själv. Att komma till den här platsen som folk från hela världen känner till, det är ett privilegium som jag har 25 minuter hemifrån, säger Ingrid Persson Skog.

Hovs hallar. Foto: SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skånsk sommar 2020

Mer i ämnet