Dödsskjutningen i Vallåkra kan bli fall för Högsta domstolen. Foto: Björn Lindgren/TT

Dödskjutning i Vallåkra överklagas till HD

Uppdaterad
Publicerad

Dödskjutningen i Vallåkra kan bli ett fall för Högsta domstolen. Den 69-årige man som dömdes för att ha skjutit ihjäl två unga bröder överklagar hovrättens dom, rapporterar Kvällsposten.

Mannen begär att han ska frikännas. Hans advokat Johan Eriksson bedömer att fallet kan tas upp för prövning i Högsta domstolen.

– Vi bedömer möjligheterna som goda att högsta rättsinstans tar upp målet, säger ombudet, advokat Johan Eriksson till Kvällsposten.

Tingsrätten dömde mannen till fyra års fängelse för dråp. Straffet sänktes till två år av hovrätten.

69-åringen sköt ihjäl de två bröderna, 21 och 24 år gamla, när de beväpnade med kniv och järnrör försökte ta sig in i hans hem i Vallåkra en kväll i oktober 2015.

Diskussion om nödvärn

Fallet har blivit mycket uppmärksammat, inte minst har dödskjutningen orsakat en diskussion om var gränsen går för vad som kan anses vara nödvärn.

Hovrätten ansåg att det kunde vara en nödvärnssituation, men att att 69-åringen använde mer våld än vad nöden krävde när han sköt bröderna genom fönstret till en ytterdörr.

Inte akut hot

Så här skrev hovrätten i ett pressmeddelande när den avkunnade domen:

”Hovrätten har kommit fram till att 69-åringen var utsatt för ett livshotande angrepp, att han handlade i nödvärn och hade rätt att använda livsfarligt våld. Hotet mot 69-åringen var dock inte så akut i skottögonblicken att hans handlande kan vara straffritt.

Bröderna befann sig på andra sidan av den låsta dörren. De stod stilla och gjorde inget med dörren när han valde att skjuta. Trots att 69-åringen var i en mycket svår situation måste han ha haft möjlighet att till exempel först ropa eller visa att han var beväpnad, att skjuta varningsskott eller att skjuta mot mindre vitala delar”.

”Blir man rädd så blir man”

69-åringens advokater Johan Eriksson och Lars Kruse tänker begära prövningstillstånd i Högsta domstolen.

– Vi menar att 69-åringen inte kunde ha handlat på annat sätt än han gjorde. Man lever med de begränsningar hjärnan har och blir man rädd så blir man rädd, säger Johan Eriksson till Kvällsposten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.