Enligt åklagaren ska de tre åtalade männen ha planerat mordet i en lägenhet i Helsingborg. Foto: Johan Nilsson/TT

Dödskjutningen på Närlunda: Tre män åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Det var i höstas som en man i 20-årsåldern sköts till döds i stadsdelen Närlunda i Helsingborg. Nu åtalas tre personer för mordet.

Det var i oktober som en man sköts till döds med flera skott i anslutning till en gångtunnel på Närlunda. Mannen som var hemmahörande i Åstorp avled några dagar efter skjutningen.

Strax efter mordet häktades fyra personer, däribland en 15-åring, som senare släpptes på grund av sin låga ålder. Nu åtalas resten, tre män i 20-årsåldern vid Helsingborgs tingsrätt misstänkta för mordet.

Dödsskjutningen på Närlunda

Planerat mord

Enligt åtalet har de tre männen planerat mordet i en lägenhet i Helsingborg. Där ska de ha bland annat tillhandahållit ett skarpladdat vapen, en elsparkcykel och utrustning som tingsrätten bedömer som nödvändig för gärningsmännen för att lura den mördade mannen till platsen han sköts på.

Åklagaren menar att en av männen har betalat ersättning för att mordet skulle genomföras. Den andre instruerat de andra vad de ska säga vid ett eventuellt gripande av polis och att den tredje har tagit hand om de andra två männens kläder efter mordet.

Nekar till brott

Samtliga män greps kort efter skjutningen, två av männen har suttit häktade sedan dess medan en av männen försattes på fri fot under våren men greps igen kort därpå.

Nu åtalas de tre männen för mord och grovt vapenbrott. Samtliga nekar till brott.

Hör kammaråklagaren Linda Jeppson om mordet i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen på Närlunda

Mer i ämnet