En ung man från Åstorp skjöts ihjäl i en gångtunnel i Helsingborg. Nu höjer hovrätten straffet för den döma 21-åringen till 14 års fängelse. Foto: Johan Nilsson/TT

Skärpt straff för Närlundamordet – får 14 års fängelse

Publicerad

I oktober för ett år sedan mördades en man i 20-årsåldern från Åstorp vid en gångtunnel på Närlunda i Helsingborg. Nu höjer hovrätten straffet för den idag 21-årige man som dömdes för dödsskjutningen.

En kväll i mitten av oktober förra året ringde telefonen hemma hos den nu döde mannen i 20-årsåldern och en bekant. Den nu dömde 21-åringen, stämde träff med honom på Närlunda.

Där sköts mannen i 20-årsåldern med tio skott. Han levde fortfarande när ambulansen kom och hann peka ut sin mördare innan han senare avled på lasarettet.

Dödsskjutningen på Närlunda

Så står det i den dom som hovrätten nu slagit fast.

Dessutom säkrades tekniska bevis på mordplatsen.

Skärpte straffet

Inledningsvis greps tre män, misstänkta för Närlundamordet och de åtalades senare. Men bara en av dem dömdes så småningom vid Helsingborgs tingsrätt för mord, misshandel och grovt vapenbrott till 13 år och fyra månader.

Hovrätten friade nu 21-åringen från grovt vapenbrott men skärpte samtidigt straffet till 14 års fängelse. Rätten påtalade att en vuxen person hade dömts fängelse på livstid, skjutningen hade ”en tydlig karaktär av avrättning”.

21-åringen har hela tiden nekat till all inblandning i mordet.

Såhär rapporterade SVT Nyheter Helsingborg när tingsrättsdomen kom:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mordet skedde i en anslutning till en gångtunnel i Närlunda. Nu döms två män för mordet som ska ha varit ett beställningsbrott. Foto: Johan Nilsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen på Närlunda

Mer i ämnet