Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mordet skedde i en anslutning till en gångtunnel i Närlunda. Nu döms två män för mordet som ska ha varit ett beställningsbrott. Foto: Johan Nilsson/TT

Man dömd till fängelse för Närlundamordet – pekades ut av offret

Uppdaterad
Publicerad

På fredagsförmiddagen kom domen mot de tre män som åtalats för mordet av en man på Närlunda i höstas. En person döms till 13 år och 4 månaders fängelse för mord, de andra två männen frikänns men en av dem döms för grovt vapenbrott.

Det var i oktober som en man sköts med flera skott i anslutning till en gångtunnel på Närlunda. Mannen, som var hemmahörande i Åstorp, avled några dagar efter skjutningen.

På platsen namngav offret den nu dömde mannen.

Fyra personer greps efter skjutningen, en 15-åring och tre män i 20-årsåldern. 15-åringen släpptes senare på grund av sin låga ålder och flydde utomlands. Det fortgår en förundersökning kring 15-åringens inblandning. Ytterligare en av de häktade släpptes i våras men greps igen kort därpå. De tre männen nekade alla till brott.

– Det har varit en fråga om indiciebevisning vilket gör att man noga får värdera de bevisen som finns. Att offret namngav gärningsmannen hade inte räckt i sig men det var något vi la stor vikt vid vid bevisvärderingen. Det sammantaget med de andra bevisen som finns i målet har gjort att vi tyckte det var tillräckligt för att fastställa att han var delaktig i mordet, säger domare Therese Larsson Dozet.

Döms för mord

En av männen döms till 13 år och 4 månaders fängelse för mord. En annan frikänns för mord men döms till 1 år 4 månaders fängelse för grovt vapenbrott. Den tredje frikänns helt.

– Det är en process hela vägen fram till domen och om man under processen kommer fram till att någon av de tilltalade ska frias så måste rätten också häva häktningen i det läget, säger domare Therese Larsson Dozet.

Bakgrunden till mordet ska ha varit att det fanns en konflikt mellan två kriminella grupperingar. Offret och de dömda männen tillhörde samma grupp men offret ska ha läckt uppgifter till den andre gruppens ledare.

Det finns ytterligare en misstänkt där förundersökning forfarande pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.