Den skadade kvinnan hittades på ett hotell i centrala Helsingborg. Foto: Cecilia Hedlund/SVT

Tre års fängelse för mordförsök på kvinna på hotell

Uppdaterad
Publicerad

Ett sexköp på ett hotell slutade med att köparen knivhögg den prostituerade kvinnan i ett dåd som kvinnan misstänker var planerat på förhand. Nu döms mannen till tre års fängelse för både försök till mord och köp av sexuell tjänst. Men åklagarens begäran om att mannen ska utvisas ur landet avslås av rätten.

Händelsen ägde rum på ett hotell i Helsingborg i mitten av maj. Kvinnan bodde där vid tillfället och sålde sex via en hemsida när hon kontaktades av den nu dömde mannen. Efter att de genomfört ett samlag attackerade mannen kvinnan med kniv. Enligt åtalet fick kvinnan stickskador i både bröst, arm, rygg och ben vid händelsen. Dessutom fick hon skador på ena ögat.

Hittades genom kvarglömd mobil

Trots skadorna lyckades kvinnan ta sig ut i hotellets korridor och ropa på hjälp. Då flydde gärningsmannen – men lämnade kvar sin mobiltelefon, ett par handklovar och den kniv som använts i attacken. Den nu dömde mannen lokaliserades genom att han står som ägare på telefonen. Han har själv nekat till att ha knivhuggit kvinnan men blod från kvinnan hittades på ett par skor i hans lägenhet.

Planerad attack

Kvinnan är övertygad om att mannen redan hade planerat att attackera henne när de planerade träffen tidigare samma dag.

– Jag är säker på att han hade för avsikt att göra detta från början, det var inget speciellt som hände och det var inga diskussioner om pengar eller något annat, har hon sagt i förhör.

Det antagandet får stöd av att mannen samma eftermiddag, några timmar efter att sexmötets bokats, köpte en skalkniv, handklovar och tejp.

Själv menar han att han hade planerat att råna kvinnan i tron om att hon inte skulle våga anmäla brottet på grund av sitt yrke.

Ingen utvisning

Mannen utvisas inte eftersom det är oklart exakt hur gammal han var när han kom till Sverige. Enligt lagen kan en person inte utvisas om denne kom till Sverige före 15 års ålder och vistats i Sverige i minst fem år när åtal väcks. Enligt åklagaren, som yrkade på utvisning, var han 15 år men det anser inte tingsrätten är bevisat eftersom man inte vet vilken dag på året han är född.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.