En tonårsflicka från Nordvästra Skåne får utreseförbud av rädsla för att hon ska giftas bort. Foto: Johan Nilsson/TT & Gorm Kallestad

Tonårsflicka får utreseförbud – oro för att hon ska giftas bort

Publicerad

En tonårsflicka från Nordvästskåne får utreseförbud på grund av oro för att hon ska bli bortgift. Hennes föräldrar nekar till att de planerar för att dottern ska gifta sig med en man i Serbien.

Den 10 juni beslutade socialnämnden i en kommun i Nordvästskåne om tillfälligt utreseförbud för en ung flicka då hennes föräldrar ska ha haft ambitionen att gifta bort henne.

Flickan som är i yngre tonåren bor sedan en tid inte längre med familjen då det framkommit uppgifter om att hon blivit slagen av sina föräldrar.

Enligt flickan ska hennes föräldrar framfört att det finns en man i Serbien som de har tänkt att hon ska gifta sig med, bröllopslokal är bokad och klänning är fixad.

Har mardrömmar och vaknar om nätterna

Flickan, som själv varken vill träffa eller ha någon kontakt med sin familj, har uttryckt att hon inte vill bli bortgift.

Hennes föräldrar nekar dock till att de planerar att gifta bort henne och menar att de egentligen är oroliga över att dottern ska gifta sig med sin äldre pojkvän.

Dotterns ställföreträdare menar att flickan inte har något annat mål eller syfte med de uppgifter hon lämnat än att hon vill känna sig trygg och av oro att bli bortgift.

Förvaltningsrätten anser inte att det finns skäl att ifrågasätta hennes uppgifter och beslutar därför om ett utreseförbud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer