Döms för människosmuggling – ville återförena barn med sina föräldrar

Publicerad

Tullkontrollanterna fattade genast misstankar om att allt inte stod rätt till när bilen körde av färjan i Helsingborg en morgon sent i augusti. Nu döms två män för människosmuggling för att ha fört in två minderåriga flickor i landet illegalt. Förklaringen: De ville återförena flickorna med sina föräldrar i Sverige.

När bilen med tre vuxna och två barn stoppades på väg av färjan i Helsingborg togs alla resenärer in för kontroll, eftersom de två barnen inte liknade bilderna på de pass de visade upp. Kontrollanten tyckte också att de såg äldre ut än vad passet angav.

I förhör hävdade barnen att de två männen i bilen var deras pappor, vilket identiteterna i passen styrkte. Dock skulle det visa sig att passen inte tillhörde flickorna utan männens riktiga döttrar.

Stor mängd frisörutrustning

I bilen satt också en kvinna som hävdade att hon var fru till en arbetskamrat till männen och att hon mot bensinersättning fått resa med i bilen för att vistas i Sverige några dagar. Hon hade med sig en stor mängd packning för en så kort semester, bland annat frisörutrustning.

Dessutom framkom det under utredning att det finns ett beslut om att hon ska utvisas från Tjeckien till det asiatiska land hon ursprungligen kommer från.

Riktiga föräldrarna finns i Sverige

De tre vuxna personerna häktades kort därpå misstänkta för människosmuggling, men endast de två männen åtalades och dömdes så småningom.

I förhör har männen senare förklarat att flickornas riktiga föräldrar befinner sig illegalt i Sverige. Den ena mannen har berättat i förhör att flickornas pappa är hans bästa vän som bett honom hämta flickorna i Polen och föra dem till Sverige så familjen kan återförenas. De riktiga föräldrarna ska även ha betalat en summa för bensin.

Den mannen har erkänt brottet och tagit på sig hela skulden. Den andra mannen förnekade brott men dömdes ändå.

Enligt domen har det inte framkommit något i utredningen som tyder på att det rört sig om något annat än en engångsföreteelse. Båda männen döms därför till villkorlig dom.

Flickorna omhändertogs av sociala myndigheter och det är oklart var de är nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.