Döms för sexuellt ofredande av tre barn – slipper fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En nordvästskåning i 50-årsåldern döms för tre fall av sexuellt ofredande. Enligt domen har han vid flera tillfällen tafsat på tre flickor mellan 10 och 12 år, men då han är tidigare ostraffad slipper han fängelse.

De drabbade flickorna är närstående till mannen och sov över hos honom flera gånger i månaden. En flicka har berättat i förhör att mannen exempelvis kom in när hon duschade och envisades med att hjälpa till att tvåla in henne, varpå han ska ha smekt henne på ett opassande sätt.

Händelserna uppdagades när en av flickorna frågade sin mamma om det som hänt henne var normalt eller fel.

Mannen har nekat till brott och menar att han endast har kliat flickorna på ryggen när de själva bett om det. Men tingsrätten bedömer att flickornas berättelse är trovärdig och dömer mannen mot sitt nekande för sexuellt ofredande.

Mannen slipper fängelse

Straffvärdet bedöms vara fyra månaders fängelse men eftersom mannen är tidigare ostraffad och lever under ”förhållandevos ordnade förhållanden” bedöms risken att han återfaller i brott som liten. Därför döms han istället till villkorlig dom och böter.

Therese Ståhlnacke är advokat och målsägarbiträde till två av flickorna. Hon är besviken på domen.

– Jag hade väl tyckt att han skulle ha skyddstillsyn eftersom man har problem om man begår den här typen av brott, säger hon till SVT.

– Villkorlig dom tycker jag är fel. Man vill ju inte att någon annan ska behöva vara med om det här så man vill ju att det ska dömas till en påföljd som stoppar fortsatta övergrepp.

Skadestånd

Mannen ska även betala skadestånd till flickorna på mellan 7000 och drygt 11 000 vardera.

Advokat Therese Ståhlnacke säger också att hon är besviken på skadeståndet, som hon anser är för lågt, men hon har inte bestämt om domen ska överklagas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.