Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I ett och ett halvt år har ”Marikas” dotter serverats köttbullar till lunch i skolan i Bjuv och nu DO-anmäler hon kommunen. Hör henne berätta mer i klippet ovan. Foto: SVT

”Marikas” dotter fick köttbullar i ett och ett halvt år – slutade äta skolmaten

Uppdaterad
Publicerad

I ett och ett halvt år fick ”Marikas” dotter äta samma maträtt i skolan – pasta och köttbullar. Nu anmäler mamman skolan till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Eftersom dottern har autism är hon selektiv när det gäller vilken mat hon äter och därför serverades hon pasta med köttbullar i skolmatsalen. Till slut tröttnade hon på maträtten och slutade att äta.

– Bara för att hon har en diagnos betyder inte det att hon inte ska få någon mat i skolan, säger dotterns mamma ”Marika”, som vill vara anonym.

Kommunen: ”Flera olika alternativ”

I Bjuvs kommun kan eleverna välja mellan två till tre alternativ i skolmatsalarna. Men för de som av olika skäl inte kan äta något av alternativen är det pasta och köttbullar som gäller.

– Vi gör allt vi kan med de resurser vi har för att kunna erbjuda så många valmöjligheter som möjligt, säger Rikard Gustafsson kostchefen i Bjuv.

Han menar att kommunen uppfyller kravet att eleverna ska ha möjlighet att äta men att det inte finns ett krav på att eleverna ska äta.

– Barn ska kunna få möjlighet att mätta sina magar, fortsätter han.

Mamman: ”Mår psykiskt dåligt av att äta”

”Marika” menar däremot att barn med selektiv aptit lika lite kan tvinga i sig mat som ett barn med allergi kan.

– Att vara selektiv innebär inte att du bara är kräsen utan det kan vara lukten av maten eller känslan i munnen som gör att det inte går att tvinga i sig mat som man mår psykiskt dåligt av att äta, säger hon.

Efter att ha kämpat i drygt ett år får nu dottern även panerad fisk och pannkakor.

”Marika” är ett fingerat namn eftersom familjen vill vara anonym.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.