Torbjörn Svensson blev dövblind i vuxen ålder och har två barn med sin exfru. För att kunna ha barnen hos sig är han beroende av en tolk med speciell barnkompetens, som kan tolka det barnen säger – men också berätta vad som händer.
– Vi kan inte komma ifrån att mitt synbortfall och hörselbortfall påverkar min förmåga att uppfatta vad som händer runtomkring. Det kan ju vara allt från att se om någon spiller på sig till att prata om läxor.
Svår kompetens att hitta
Barnen har beviljats 56 timmar i månaden med en specialtolk av sin hemkommun Höganäs. Men när den tidigare tolken sa upp sig tog det totalt tio månader innan en ny anställdes – något som nu möter kritik. JO menar att uppdraget visserligen är komplext och att en passande kandidat kan vara svår att hitta, men att kommunen borde kunnat skynda på rekryteringen.
Moderaten Marie Tidedal är ny ordförande i socialnämnden i Höganäs kommun sedan 1 januari i år, då hon tog över efter en partikollega.
– Det är ofta svårt att hitta kontaktpersoner generellt, men i det här fallet har det varit extra svårt, säger hon.
Oro för framtiden
Nu har även den nya tolken sagt upp sig och vem som tar över från juni är ännu oklart. Nu är Torbjörn rädd att historien ska upprepa sig.
Din sambo är dövblindtolk, kan inte hon vara kontaktpersonen när en sådan saknas?
– Under de här månaderna har hon försökt ställa upp och jobba och fixa och dona. Det funkar inte. Hon är min sambo och det är en enorm arbetsbörda att dövblindtolka. Dessutom blir barnens och min sambos relation oerhört skadad av att det verkar som att hon “skvallrar” om vad de gör och inte gör.
Hör Torbjörn berätta om sin oro i klippet ovan. Barnen har genom sin mamma blivit tillfrågade om att medverka, men avböjt.