Foto: TT

Dricksvattenbruk i Båstad och Åstorp nära maxgräns

Publicerad

Det är Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp (NSVA) som vill få kommuninvånarna i Båstad och Åstorp att vara sparsamma med dricksvattnet. Uttaget av dricksvatten ligger nära maxgränsen, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Om vi spar på vattnet nu kan vi undvika akut vattenbrist och bevattningsförbud senare i sommar, säger Jonas Håkansson, chef för avdelningen Dricksvatten på NSVA.

Uppmaningen gäller kunder till NSVA som är kopplade till det kommunala dricksvattennätet.

– Dock ber vi även fastighetsägare med eget vatten att vara sparsamma. När allt kommer omkring är det samma grundvatten vi använder, säger Jonas Håkansson.

Enligt NSVA kan det soliga vädret ha bidragit till större vattenuttag genom att fler vattnar gräsmattan. För att spara vatten bör man vattna på kvällen eller natten.

Ett annat tips från företaget är att stänga av vattnet när man borstar tänderna.

– Det rinner 12 liter ur kranen varje minut. Om alla hjälps åt och stänger av kranen under tre minuters tandborstning sparas cirka 36 liter vatten per gång. Det blir några procent av den totala förbrukningen, säger Jonas Håkansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.