Foto: Björn Larsson Ask/TT

Drömmen om en HH-tunnel får danskt stöd

Uppdaterad
Publicerad

Bygg en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingør ”så fort som möjligt”. Det kravet enas 79 kommuner och tre regioner i Skåne och Danmark om i en trafikplan som antas av Greater Copenhagen inom kort.

Det skriver HD/Sydsvenskan på onsdagen.

”Jätteframgång att vi äntligen fått med oss danskarna”, säger regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon till tidningen.

Sundstunnlarna

Sedan Öresundsbron stod färdig har flera skånska politiker kämpat för en fast förbindelse över sundet mellan Helsingborg och Helsingör.

Intresset hos danskarna för denna förbindelse har varit svagare än hos svenskarna. Men nu verkar intresset ha vaknat även i Danmark.

Skyndar på en byggstart

I nästa vecka antar styrelsen för Greater Copenhagen en ny svenskdansk trafikplan för regionen. I den slås fast att en HH-förbindelse har högsta prioritet:

”I Greater Copenhagen råder enighet om att en fast förbindelse mellan Helsingør och Helsingborg ska byggas först och påbörjas så fort som möjligt”. Det rapporterar HD/Sydsvenskan.

Bakom planen står asamtliga 79 kommuner och tre regioner på ömse sidor om Sundet som ingår i samarbetet.

– Det är en mycket stor framgång att vi nu har fått med oss våra danska vänner på visionen om att knyta samman hela Skåne och Själland i en gemensam arbetsmarknadsregion, säger Henrik Fritzon (S), till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sundstunnlarna

Mer i ämnet