Dryga böter väntar ägaren av råtthuset på Olympia

Uppdaterad
Publicerad

240.000 kronor har redan dömts ut i vite – och en begäran om ytterligare 360.000 kronor ligger hos förvaltningsrätten. Räddningstjänsten fortsätter att försöka förmå fastighetsägaren att sluta hyra ut de enskilda rummen i husets lägenheter.

Räddningstjänsten har genom förvaltningsrätten hittills fått utdömt 240.000 kronor i vite för bristande brandskydd i en misskött fastighet på Hövitsmansgatan på Olympia i Helsingborg. Fastighetsägaren hyr ut de enskilda rummen i fastighetens lägenheter, vilket räddningstjänsten har förbjudit.

Räddningstjänstens föreläggande överklagades till länsstyrelsen av fastighetsägaren, som också begärde inhibition – att föreläggandet inte skulle gälla tills ärendet avgjorts. Men länsstyrelsen avslog begäran om inhibition.

Råtthuset i Helsingborg

Kan bli mer

Därmed kunde räddningstjänsten ansöka hos förvaltningsrätten om att få vite utdömt. Föreläggandet innebar ett vite om 120.000 kronor per månad om inte rumsuthyrningen upphörde. Förvaltningsrätten har hittills utdömt vite för två perioder, sammanlagt 240.000 kronor.

– Men vi har lagt in om en tredje, fjärde och femte period också, säger brandingenjör Johan Hedin på räddningstjänsten Skåne Nordväst.

Därmed kan ytterligare 360.000 kronor i vite vänta ägaren inom kort.

Och möjligen ännu mer. Räddningstjänsten kommer att fortsätta besöka adressen och ansöka om vitesutdömande så länge det behövs.

– Vi har inte sett att där blivit någon ändring, vi var där senast den 19 september, säger Johan Hedin.

Ingen kontakt med ägaren

Ett stort problem i sammanhanget är att räddningstjänsten inte fått kontakt med fastighetsägaren.

Samma bekymmer har förvaltningsrätten.

– De har inte lyckats delge honom domen, så de har beslutat om kungörelsedelgivning i tidningen. Därefter lämnas vitet till indrivning hos kronofogden, säger Johan Hedin.

– Vi hoppas ju få tag i honom och få en slutpunkt, en lösning på det här.

BAKGRUND

SVT Nyheter Helsingborg berättade i början av sommaren om huset vars tomt var belamrad med sopor som lockade till sig stora mängder råttor. Miljöförvaltningen krävde saneringsåtgärder och förelade om vite, men fick inte kontakt med fastighetsägaren. Kommunen gick då själv in med åtgärder och en månad senare verkade råttproblemet vara avhjälpt.

I huset finns nio lägenheter men rummen, ett 20-tal, hyrs ut var för sig. Hyresgästerna delar hygienutrymmen och kök.

Räddningsnämndens har förbjudit rumsuthyrningen eftersom de bedömer det som hotellverksamhet, en verksamhet som både saknar bygglov och strider mot gällande detaljplan. Huset har också stora byggnadstekniska brister och även om huset återgår till att bli vanliga bostäder behövs omfattande åtgärder för att brandskyddet ska bli skäligt.

Fastighetsägaren är en är en 60-årig man boende i Ängelholm. Han åtalades för miljöbrott så sent som i april i år, misstänkt för att ha bedrivit miljöfarlig verksamhet i fyra växthus i Åstorps kommun utan att anmäla detta till kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råtthuset i Helsingborg

Mer i ämnet