Choklad eller arrak? Vilken bulle ska ligga i bullen? Foto: TT

Dubbelfel om ”Bulle med bulle”

Uppdaterad
Publicerad

En het diskussion har tagit fart ifråga om fenomenet Bulle med bulle, efter SVT Nyheters inslag om hur denna ”nordvästskånska nationalrätt” intas i Helsingborg.

Reaktionerna kommer från Landskronahåll. Där vänder man sig mot beskrivningen av Bulle med bulle som en delad franskbrödbulle med en chokladboll inklämd mellan brödhalvorna.

Dubbelfel, menar landskronabon Emilia, en av dem som hört av sig.

­– Såvitt jag minns var det alltid en arraksboll man stoppade in. Och detta efter att man gröpt ur frallan i ena änden med fingrarna – absolut inte genom att dela den i halvor, berättar hon.

Just urgröpningen är enligt Emilia en särskild finess.

– Bulle med bulle var ju något vi barn sprang och köpte när skolmaten var tråkig. Brödinkråmet kunde man då spara som en liten reserv, om hungern slog till senare på dagen.

Två arraksbollar

Hon betonar att hon själv är född i Landskrona 1957, det vill säga något decennium efter Bulle med bulle-traditionens påstådda födelse på 30-talet.

– Men ändå. Aldrig att man hört att det skulle vara en chokladboll inuti. Arraksboll är det enda rätta, menar Emilia.

Hon har även minnen av hur konditorikunder setts stoppa in två arraksbollar i bullen, vilket isåfall skulle kunna vara en numera avsomnad variant av den klassiska delikatessen – en ”Bulle med bullar”. Eller kanske rentav en ”Bulle med bulle och bulle”.

– Fast det var inte så vanligt. Det var mest barn från lite finare familjer som hade fickpengar nog att köpa två arraksbollar, förtydligar Emilia.

”En riktigt kladdig arraksbulle”

Rune, som har har hört av sig till SVT Nyheter Helsingborg, håller med Emilia.

– Själv äter jag fortfarande bulle i bulle då och då, och alltid med välbehag. Det skall givetvis vara en riktigt kladdig arraksbulle som pregas in i franskbrödsbullen vars innehåll har komprimerats med fingrarna. I mitten på femtiotalet bodde jag vid Hvilan i Landskrona. I början på Vagnmansgatan låg Knutssons bageri som blev min hovleverantör på väg till skolan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.