Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under fredagskvällen är det premiär för ”Skåne åt danskarna” – en uppsättning som skrivits just för att fira jubileet på Klippans bruk. I år fyller bruket hela 450 år. Foto: Hanna Walfridsson/SVT

Dubbelt jubileum firas på Klippans bruk

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen förvandlas ett av världens äldsta aktiva pappersbruk till en livad teaterscen. Föreställningen ”Skåne åt danskarna” tar publiken på en historisk resa.

För att fira att Klippans bruk fyller imponerande 450 år har en hel ensemble nu gjort sig redo för att uppmärksamma kalaset – mitt emellan brukets massiva tegelväggar.

Mycket har skett sedan bruket först kom till världen. Inte minst förlorade Danmark Skåne till Sverige. Det är nämligen på 1600-talet, just efter det skånska kriget som den humoristiska musikalen utspelar sig. Och mitt i händelsernas centrum fortskrider arbetet på pappersbruket.

”Mycket humor i allt elände”

Pjäsens regissör, Annika Kofoed, förklarar att berättelsen tar avstamp i verkliga händelser från när Skåne blev svenskt.

– Jag tyckte att det var en väldigt intressant tid, den har mycket med vår tid att göra – oroliga tider. Men den handlar också om människors  kämpaglöd och att man vill kämpa för sin egen identitet.

Hon fortsätter:

– Det vare ett väldigt kul tema där man kan hitta mycket humor i allt elände.

Mikael Ahlberg, som spelar pappersbruksmästare, välkomnar publiken med öppna armar.

– Det ska bli jäkligt kul att få visa det här. Vi har jobbat stenhårt, säger han.

Dubbla jubileum

Men det är inte bara bruket som firar jubileum – det gör även brukspelet. Camilla Heidfors Peurell, som är grafisk designer på Brukspelet, berättar att idén om att sätta upp en utomhusföreställning på bruket kom till för tio år sedan, som ett sätt att ta vara på dess vackra lokaler.

– Det var en lite galen idé att sätta upp en föreställning på ett aktivt bruk, men det blev fantastiskt. Nu har det blivit en mötesplats, menar hon.

Pjäsen ”Skåne åt danskarna” spelas mellan 7 och 30 juli på klippans bruk.

Ta del av smygpremiären i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.