Daniel Zulewski och Otto Persson. Foto: Per Lärka

Dykare rensade skräp på havets botten

Uppdaterad
Publicerad

25 dykare från Helsingborgs sportdykarklubb Delfinen och räddningstjänsten samlade idag skräp i Råå hamn. Dagens skörd innehöll bland annat ölburkar, stolar, ett bilbatteri och en vägskylt.

– Det största vi hittade var det stora däcket, säger sportdykaren Daniel Zulewski och frågar kompisen Otto Persson om hur många som hjälpte till att dra upp det på kajen:

– Det var nog 3-4 stycken, svarar han.

”Ingen stor fångst”

En container fylldes under dagen med skräp. Men fynden i Råå hamn var inte i närheten av vad dykarna plockade upp i Norra hamnen i Helsingborg. Då hittades cyklar och hela möblemang från uteserveringar. Nedskräpningen kanske är ett mindre problem i Råå jämför med i centrala Helsingborg.

– Det är ingen stor fångst idag, så det är ju bra, säger Daniel Zulewski.

– Men sikten är inte bra. Ibland kan det bara vara någon centimeter framför ögonen, säger Otto Persson.

Jätteostron bland fynden

Jonny Magnusson, miljöansvarig i sportdykarklubben var mest bekymrad över ett betydligt mindre fynd i Råå, ett japanskt jätteostron.

Foto: Per Lärka

– Det är första gången jag ser det här i Råå. Ostronet är en invasiv art som kan bli 25 centimeter långt, säger Jonny Magnusson.

Varje år gör sportdykarklubben Delfinen en insats i någon kommunens hamnar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.