Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alva Frödin ser fram emot att kunna utveckla sina färdigheter som e-sportare på skoltid. Foto: Erik Ragnar Danielsson/SVT

E-sport nytt ämne på tre gymnasier i Helsingborg: ”Kommer vara jättepopulärt”

Publicerad

Många ungdomar är aktiva inom e-sport. Nu får en del chansen att göra det på skoltid – tre gymnasier i Helsingborg inför det som valbart ämne.

E-sport samlar miljontals utövare över hela världen och varje år organiseras massor av tävlingar inom olika datorspel där deltagarna möter varandra, individuellt eller i lag.

Från i höst blir e-sport möjligt att välja som ämne på tre kommunala gymnasieskolor i Helsingborg inom ramen för individuella val – Nicolaiskolan, Olympiaskolan och Tycho Braheskolan.

I videon ovan berättas mer om varför e-sport blir ett skolämne och att det inte bara blir ett stillasittande framför datorn.

Ska locka till tävlingar

Satsningen välkomnas av gymnasieeleven Alva Frödin från Tycho Braheskolan. Hon är aktiv e-sportare och har tävlat på hög internationell nivå. Ett av skälen till satsningen är just att locka elever som vill delta i tävlingar och turneringar.

– Jag tror att det kommer vara jättepopulärt. Med växande popularitet av sporten kommer högre krav, säger hon.

Årets skolbudget täcker inte fullt ut skolornas kostnader. Finns det ändå pengar till en sån satsning?

– Rektorerna bedömer att det går, säger Hans Nelson (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Notan beräknas gå totalt på 55 000 kronor om året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.