• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Musikal ska visa ny sida av utsatta områden

Publicerad

Musikalen ”East Side Stories” ska skildra livet i Helsingborgs östra stadsdelar. Bland skådespelarna finns flera professionella musikalartister men även amatörer med lokal anknytning. Och deras livsberättelser har vävts in i föreställningen.

– Det har varit väldigt generöst hur folk har velat berätta och dela med sig, det gav sig väldigt snabbt att få ihop de här historierna, säger Annika Kofoed, regissör och manusförfattare.

Dalhem, Drottninghög och Fredriksdal står i centrum i denna nyskrivna musikal som har premiär i Dalhemsskolans idrottshall på fredag. Totalt 40 skådespelare syns på scen men bara sex av dom är professionella, resten är amatörer och flera med anknytning till området. Deras livshistorier har också fått prägla både handlingen och karaktärerna.

– Det handlar om barn och ungdomars drömmar som får komma till tals, om att våga ta plats, säger Annika Kofoed.

”Den här historien behöver berättas”

En av skådespelarna är Isa Omeich. Han har själv växt upp på Drottninghög och Dalhem. Hans karaktär, ”Svartluvan”, var från början en vanlig kille som gillade fotboll men efter att hans storebror går med i ett gäng och senare blir mördad tar hans liv en mörk vändning – i jakten på hämnd.

Upplevelserna är inte Isas egna men han kan ändå känna igen sig i drivkraften att vilja skydda sin familj. Samtidigt betonar han att det inte är kriminaliteten som står i fokus.

Isa Omeich blev intresserad av skådespeleri efter att ha varit med i en pjäs i grundskolan. Foto: SVT

– Den här historien behöver berättas för man ser så mycket negativt om områdena här, men inget om den andra sidan. Om barnen som drömmer om att lyckas, om folk som lever i fred med varandra.

Själv minns han sin uppväxt som en glad och problemfri tid.

– Jag vill visa att det inte är svårt att växa upp i dom här områdena. Alla kan lyckas, alla kan ta sig ut, man måste hålla fast vid sina drömmar och strunta i vad andra säger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer