Gifttunnor nedgrävda av BT-Kemi hittades i Teckomatorp. Nu inleds den sista saneringen. Foto: SVT

Efter 41 år – nu ska BT-kemiskandalen i Teckomatorp få ett slut

Uppdaterad
Publicerad

Nergräva gifttunnor, gifter i ån, växter som dog – för 41 år sedan briserade det som kom att kallas BT Kemi-skandalen. Nu startar den allra sista saneringen på området i Teckomatorp.

Norra delen av det forna fabrikstomten är redan sanerad och används idag som friluftsområde. Nu har turen kommit till södra delen av marken. Och här ska en helt ny teknik användas – giftet i marken ska bli till ånga.

Metoden innebär att värmerör borras ner i marken, att föroreningarna förångas och samlas in och att jorden på det sättet behandlas på plats utan att behöva grävas upp.

– Vi kommer också att gräva upp en del gamla betongrännor som ligger i marken och se vad som ligger i dem, säger Agneta Sörensson (M), ordförande i kommunens grupp; BT Kemi Efterbehandling.

Oklart vad som händer sen

I slutet av nästa år ska arbetet vara avslutat. Sedan läggs det ny jord på området och sås gräs.

Det är ännu oklart vad som sedan ska hända med marken. Men Agneta Sörensson är glad över att ha slutet på en dyster epok i sikte.

– Det känns verkligen bra att äntligen få ett avslut. Skandalen har i alla år legat som en tyngd över Teckomatorp, säger hon.

I klippet kan du se när SVT Nyheter Helsingborg förra året besökte BT Kemi-området för att se hur sista saneringen ska gå till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.