Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Sommar är biolog och sakkunnig inom fiskevårdsfrågor och är djupt oroad av den återkommande fiskdöden. Foto: Simon Melin/SVT

Efter fiskdöden i Råån: ”Det här är 50-års fiskevård som slås ut”

Uppdaterad
Publicerad

För femte gången på fyra år har Råån drabbats av omfattande fiskdöd. Problemen kommer från Ättekulla industriområde men exakt varifrån är det fortfarande ingen som riktigt vet.

Under torsdagsmorgonen samlade biologen Martin Sommar in flera havsöringar som dött av syrebristen som återigen har drabbat ån.

– Man blir arg, ledsen och förbannad, säger han.

Syrebristen i Råån uppstår i samband med kraftig nederbörd. Då tar regnvatten med sig organiskt avfall från Ättekulla industriområde och för det via dagvattenledningarna rakt ut i Råån. Lägg till höga temperaturer och låg vattennivå så blir resultatet en omfattande fiskdöd.

– Problemet är jätteutbrett. Vi uppmärksammade både kommunen och NSVA redan för fyra år sedan och än så länge är vi inte ett enda steg närmre någon lösning, säger Martin Sommar.

Systemet underdimensionerat

Varifrån Ättekulla industriområde utsläppen kommer ifrån är det fortfarande ingen som riktigt vet.

– Systemet är underdimensionerat, det går inte att komma ifrån, säger Jens Gille som är avdelningschef på miljöförvaltningen.

Han berättar att man förr i tiden använde en damm som skulle samla upp dagvattnet innan det rann ned i Råån.

– Den var otillräcklig och den kopplade man bort. Hade man byggt systemet idag hade man tagit höjd för ett hundrårsperspektiv. Alltså stora skyfall under kort tid som då skulle kunna buffras i någon damm eller liknande.

Prover har tagits

Problemet har nu pågått i fyra år, varför händer inget?

– Det är djupt otillfredsställande och vi är också frustrerande här på miljöförvaltningen att vi inte hittat en direkt anledning till att det sker. Vi ser mönstret men att lokalisera den exakta källan är svårt.

Under onsdagen tog Nordvästra Skånes Avlopp och Vatten, NSVA, prover längs med ån men än finns det inget analyserat provsar. Det kan komma under torsdagskvällen.

- Vi är där och tar prover varje dag men det har inte med fiskdöden att göra utan att få kontroll på läget. Och det har vi gjort sedan i maj. Igår kväll tog vi extra prover och de är i analys men svaren har inte kommit än, säger Lotta Wallin på NSVA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer