Helsingborgs pastorat behöver bli bättre på att bedöma och åtgärda arbetsmiljörisker. Senast den 29 november ska Svenska kyrkan bemöta kraven från Arbetsmijlöverket. Foto: SVT

Utredning visar: Helsingborgs pastorat måste ta hjälp för att åtgärda brister

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgs pastorat måste ta hjälp utifrån för att komma tillrätta med sina arbetsmiljöproblem. Det slår Arbetsmiljöverket fast efter en omfattande utredning av Svenska kyrkan i Helsingborg.

SVT Nyheter Helsingborg har under våren berättat om den fackliga kritik som riktats mot arbetsmiljön inom Svenska kyrkan i Helsingborg.

Kritiken ledde fram till att Arbetmiljöverket under maj och juni gjorde två inspektioner hos pastoret. Nu kommer resultatet – och det är en lång lista över krav på förbättringar som arbetsgivaren behöver genomföra.

Kunskaper saknas

Arbetsmiljöverket pekar övergripande på att det saknas rutiner för att förebygga, utreda och åtgärda arbetsmiljöbrister.

Men chefer inom pastoratet bedöms också sakna tillräckliga kunskaper för att hantera konflikter på arbetsplatsen, och på så sätt motverka personangrepp och kränkningar.

Kunskaper och rutiner behöver förbättras.

– Ja, det här väl ungefär det vi sagt och påtalat. Vi ser det också som nödvändigt att man tar in hjälp utifrån, säger Fredrik Alm, ombudsman på Kyrkans akademikerförbund, en av dem som undertecknade brevet med den fackliga kritiken.

Tystnad inom kyrkan

Utredningen pekar på att många anställda inte vågar tala öppet inom pastoratet, att förtroendet för ledningen är lågt och att konflikter inte hanteras på ett konstruktivt sätt.

Därtill saknas skyddsombud inom flera verksamhetsområden. Nu uppmanas arbetsgivaren att ge de anställda möjlighet att delta arbetsmiljöarbetet.

Hjälp utifrån

För att reda ut bristerna behöver kyrkan enligt Arbetsmiljöverket anlita extern hjälp – antingen från företagshälsovården eller motsvarande extern sakkunnig.

Kristian Lillö, kyrkoherde i Helsingborgs pastorat, är på semester och har ännu inte tagit del av rapporten. Han avböjer därför att kommentera Arbetsmiljöverkets slutsatser just nu.

Kraven som ställs från Arbetsmiljöverket riktas mot kansliet, kyrkogårdsförvaltningen och alla fyra församlingar inom pastoratet.

Om kraven inte åtgärdas riskerar arbetsgivaren ett föreläggande eller förbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.