Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Prästen Magnus sjukskrevs för stress – nu varslas han om uppsägning

Uppdaterad
Publicerad

Prästen Magnus Salomonsson har varit sjukskriven på deltid i tre år. Arbetsgivaren anser inte att han deltagit i rehabiliteringen – nu har han varslats om uppsägning.

De senaste sex åren har Magnus Salomonsson varit anställd av Helsingborgs pastorat och arbetat i Maria församling. Han har uppskattat att arbeta som präst med inriktning på barn och familjer.

Sjukskrevs för stress

Men för tre år sedan blev arbetsbelastningen för tung. Han sjukskrevs för stress och utmattning. När SVT träffar Magnus Salomonsson har han precis hämtat ut det rekommenderade brev där det framgår att han varslats om uppsägning – av personliga skäl.

– Jag har inte orkat hämta det förrän nu, säger han.

Arbetsgivaren anser att de tagit sitt rehabliteringsansvar: Magnus skickades till företagshälsovården och hans tjänstegrad har periodvis anpassats.

Men varken Magnus Salomonsson eller hans fackliga ombud har fått ta del av någon rehabliteringsplan.

Arbetsgivarens skyldighet att upprätta en sådan för medarbetare som är långtidssjukskrivna skärptes förra året.

”Handlar om en rädsla”

Fredrik Alm är Magnus Salomonssons fackliga ombud.

– Magnus exempel visar på en organisation som har arbetsmiljöproblem. Framför allt handlar det om en rädsla för ledningen, säger han.

– Det är ett flertal av våra medlemmar som uttryckt det.

Kyrkoherde Kristian Lillö har erbjudits att bemöta uppgifterna men har avstått eftersom han inte vill kommentera enskilda anställda.

I videon ovan ger Magnus Salomonsson sin bild av arbetsmiljön inom Svenska Kyrkan i Helsingborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Helsingborg

Mer i ämnet