Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polis och kriminaltekniker på plats på en gång och cykelväg vid Åsbogatan i Ängelholm efter att en flicka i 10-årsåldern förts till sjukhus med befarade knivskador på måndagen. – Flickan opererades under måndagskvällen, berättar lokalpolisområdeschef Christian Nordin på tisdagens presskonferens. Foto: Johan Nilsson / TT / SVT

Polisen om mannen som hittade flickan: Han räddade hennes liv

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Ängelholm utreder nu om det finns ett samband mellan den senaste tidens våldsbrott och måndagens knivskärning av en tioårig flicka.

En 34-årig kvinna greps under måndagskvällen och anhölls kort därefter misstänkt för mordförsök.

– Flickan är tio år och hennes skador är allvarliga. Hon opererades under måndagskvällen och läget är stabilt, säger Christian Nordin, lokalpolisområdeschef under tisdagens presskonferens.

– 17:08 får vi in ett larmsamtal från en privatperson som berättar att han hittat en allvarligt skadad flicka, säger Christian Nordin.

Mannen, som bär flickan till närmsta hus, räddade troligen livet på flickan, enligt Nordin.

Kvinna grips i närheten

– En 34 årig kvinna grips strax efteråt i närheten och senare anhölls hon av åklagare.

Enligt polisen bor kvinnan i närområdet.

Polisen utreder nu om den misstänkta kvinnan är densamma som misstänks för andra våldsdåd i Ängelholm den senaste tiden. Under söndagen gick polisen ut i sociala medier och efterlyste vittnesinformation kring händelserna som ska ha utförts av en kvinna.

Kan det vara samma person?

– Vi har haft poliser i närområdet  och signalementet stämmer delvis in på de tidigare anmälningar om våldsdåd, säger Christian Nordin.

Tidigare misshandel med sten

Enligt Christian Nordin var de enskilda händelserna så olika att polisen inte inledningsvis kopplade ihop dem.

I den första av de tidigare händelserna som var av grövre karaktär användes en sten, enligt Nordin. De tidigare offren har varit i åldern 9-10 och 16-17. Ingen av dem har blivit allvarligt skadad även om en fick uppsöka sjukvård.

Borde ni inte ha varnat allmänheten?

– Vi gjorde inte den bedömningen, men det borde vi kanske ha gjort, säger Nordin.

Skolpersonal i beredskap

Ängelholm kommun har under måndagskvällen och morgonen jobbat med trygghetsskapande åtgärder för att kunna ta emot oroliga elever som under tisdagen.

– Vi har samlat personalen på skolorna för att de skulle kunna ta emot eleverna när de kom till skolan idag, säger Lars-Ola Olsson, chef Lärande och familj Ängelholms kommun.

På tisdagen hölls en presskonferens på Ängelholms kommun:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen höll presskonferens om knivskärningen i Ängelholm, där en flicka skadades allvarligt. Foto: Johan Nilsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.