Efter kritik i sociala medier har polisen valt att ta bort ett avsnitt av sin egen realityserie. Foto: Skärmdump från Instagram/Isabell Höjman/TT

Efter kritik mot polisens realityserie – avsnitt togs ned

Uppdaterad
Publicerad

Polisens nya realityserie, där tittaren får följa fyra poliser från Helsingborg, har fått mycket reaktioner. Efter kritik från tittare togs ett avsnitt ned under torsdagen.

– Det var lite oklart kring en detalj i filmen och då valde vi att ta bort den detaljen, säger Per Ek, presschef på polisen.

För att locka fler till att söka polisutbildningen har myndigheten gjort en kampanj som startade i måndags. Där får tittaren följa fyra ingripandepoliser i Helsingborg genom en realityserie som sänds på sociala medier.

Filmen pausas

Det första avsnittet som lades ut på sociala medier fick mycket reaktioner. Vissa positiva över att få en inblick i polisens vardag, medan andra riktar kritik. Kritiken handlade bland annat om att myndigheten släppt igenom en scen där man hör barn som gråter när polisen griper deras pappa.

På torsdagen togs avsnittet bort från polisens sociala medier. Tidigare i veckan togs även ett annat avsnitt bort.

– Vi fick väldigt stor respons på vår film om ingripandepolisena vardag och det är väldigt roligt. Men samtidigt kom det en del frågor kring vissa sekvenser i en av filmerna och i väntan på att utreda och dubbelkolla några av dessa frågor valde vi att pausa filmen, säger Per Ek, presschef vid polisen.

Ändrade en detalj

Exakt vad det är polisen ändrat i klippet vill inte presschefen gå in på.

– Bland annat var det någon fråga kring integriteten och då tänkte vi på om vi behövde blurra tydligare eller ta bort någonting. Eller så var det en fråga kopplat till förundersökningssekretess och om det materialet kunde vara med eller inte, säger Per Ek.

Borde ni inte tänkt på det innan ni publicerade avsnittet?

– När det blir sådan stor respons visar det på stort intresse och då kommer det också frågor som kan vara sådant som vi kanske hade behövt ställa oss. Då tycker jag det är bra att vi kan pausa litegrann och titta över materialet och se att vi verkligen känner oss trygga med det.

Enligt polisens presschef Per Ek ska avsnittet läggas ut på sociala medier igen.

– Nu när vi har gjort detta kan vi rulla på enligt plan och lägga upp filmerna igen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.