Foto: Gustaf Wallinder/SVT

Efter mardrömsresan – nu har Region Skåne gett svar på kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Tordis Haugen Olsson, 70, drabbades av en stroke i januari. Hon sattes i en sjuktransport med andra patienter och resan tog fyra gånger längre tid än normalt. Region Skåne kritiserades – och har nu bett Tordis om ursäkt.

Det var från ett fullbelagt Helsingborgs lasarett till Ängelholms sjukhus Tordis Haugen Olsson skulle färdas. Hon var strokesjuk.

Resan ska ta 22 minuter, den tog fyra gånger så lång tid. Dessutom sattes hon i en sittande sjuktransport, med andra patienter.

– Det var en mardröm, säger Tordis Haugen Olsson när SVT Nyheter träffar henne.

Sittande sjuktransport en felbedömning

Region Skåne kritiserades efter händelsen och en internutredning har genomförts. Bland annat har de kommit fram till att en sittande sjuktransport var en felbedömning. Det borde ha beställts en enskild bårtaxitransport.

– Vi beklagar djupt till patienten att detta har inträffat, säger Håkan Kerrén, chef på akuten i Helsingborg.

Vad var det som gick fel?

– Det är en mänsklig faktor, man har inte tänkt rätt när man har beställt och det är det vi tar till oss. Vi får säkerställa våra rutiner så att vi beställer rätt fordon varje gång, säger han, som dessutom menar att den typen av misstag inte hör till vanligheten.

Region Skåne ber om ursäkt

Region Skåne ber om ursäkt i skrivelsen. Men Tordis Haugen Olsson är missnöjd, hon tycker att hon som strokedrabbad borde ha satts i en ambulans mellan Helsingborg och Ängelholm.

– Jag är inte nöjd med svaret som jag fick. Att jag inte var berättigad en ambulans tycker jag inte stämmer, säger hon.

Men för det saknades medicinska skäl, enligt skrivelsen.– När vi nu ha gjort utredningen har man följt upp de ställningstagande som gjordes. Bedömningen man gör är att det inte fanns något medicinskt behov av att åka ambulans, säger Håkan Kerrén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.