Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Träd längs Rönne å riskerar att falla. Hör Ängelholms kommuns säkerhetschef berätta om översvämningsläget i Rönne å. Foto: Simon Melin

Efter översvämningarna: Risk för fallande träd längs Rönne å

Publicerad

Vattenskadade hus, översvämmade tomter och överbelastade avloppsystem. Nu varnar Ängelholms kommun för nästa problem i spåren av översvämningarna. Marken längs Rönne å riskerar att undermineras.

Efter regn och snösmältning har flera åar runt om i Skåne svämmat över. Värst har det varit vid Ringsjön och Kävlingeån. Men även boende i anslutning kring Rönne å har drabbats.

Trädens rötter påverkas

Ängelholms kommun vill nu att alla som rör sig vid Rönne å ska vara försiktiga när de befinner sig på områden som varit översvämmade.

Översvämningarna i Skåne vintern 2024

– Vi har sett att vi haft mycket vatten i ån under en längre period och då blir det en påverkan på trädens rötter, säger

I centrala Ängelholm finns många bostadshus längs ån men enligt kommunen finns ingen risk för jordskred i området.

Nya översvämningar

Vattnet har runnit undan i Rönne å under de senaste dagarna. Samtidigt är risken för nya översvämningar stor på grund av hårda vindar och högt vattenstånd i havet.

– Vattnet från Skälderviken trycker på ån när det blåser. Vi räknar med att vattnet i ån kommer att stiga igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningarna i Skåne vintern 2024

Mer i ämnet