Foto: Ylva Holmgren

Efter en månads fasta – nu är det fest

Uppdaterad
Publicerad

Efter den månadslånga fastan under Ramadan är det dags för fest för många muslimer. Många firar eid i dag – den stora festen efter fastan under ramadan.

– Det är ganska mysigt när vi bryter fastan. Alla sitter vid ett bord med god mat, säger elvaårige Omar Kadhar i Helsingborg.

Det är många som är redo för fest. Över hela landet finns runt en halv miljon mer eller mindre troende muslimer. Högtiden som bryter fastan heter eid el fitr, eller bara ”eid” i vardagstal. Eid står för en återkommande glädje och lycka. Men Omars mamma Randa säger att känslan efter fastan hänger kvar även efter eid.

– Ja, det gör det. Men det är litet olika från person till person när man börjar känna sig litet busig igen, säger mamma Randa med ett skratt.

Mer fasta för sonen

För elvaårige Omar har det blivit mer fasta än vanligt i år:

– Jag har fastat tidigare men i år blev det fler och fler timmar på dagen, berättar han när vi träffar honom och hans föräldrar hemma i villan i Helsingborg.

Mamma Randa Kadhar berättar att sonen brukar få den mat han begär under fastan men i takt med att han blir äldre deltar han allt mer.

Ramadan beskrivs som att ha en gäst hemma av pappa Mahmoud:

– Du vet hur det är att ha en gäst. Man höjer inte rösten åt vare sig gästen eller sina familjemedlemmar. Nu ber man om förlåtelse om man bråkat med någon och är allmänt from, säger han.

EID AL FITR

Eid al fitr är det arabiska namnet på högtiden som firas under tre dagar i slutet av fastemånaden Ramadan.

Festligheterna kan se olika ut men ofta samlas vänner och familjer och firar med festmåltider och utbyte av gåvor.

Vissa muslimer börjar fira under tisdagen och andra under onsdagen, beroende på hur man räknar.

Eid Mubarak  eller Mutlu Bayramlar (på turkiska) kan du säga till någon du önskar ett bra firande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.