I klippet ser du Geraldine Thiere, hållberhetsingenjör i Ängelholm, berätta om effekterna med sandstaket, som sattes upp i Havsbaden i fjol. Foto: SVT/Cecilia Hedlund

Efter senaste decenniets stormskador – så återskapar Ängelholm sina sanddyner

Uppdaterad
Publicerad

Under 2010-talet svåra stormar förstördes delar av Ängelholms berömda sanddyner.

Sandstaket är den senaste i raden av åtgärder för att motverka stranderosion – och som faktiskt visar goda effekter. För det uppmärksammas nu kommunen.

Ängelholms läge intill havet och två stora åar gör kommunen särskilt utsatt för klimatförändringarnas effekter.

Men här finns både politisk vilja och beslut för att arbeta med klimatanpassning.

Det slår Svenska Miljöinstitutet (IVL) och Svensk Försäkring fast i en ny rapport. I deras ranking, publicerad i förra veckan, hamnar Ängelholm på en delad tredje plats i landet för sitt klimatarbete.

– Översvämningar och eroderande stränder är stora problem som vi behöver ta höjd för, men det finns ett gott samarbete i de här frågorna, säger Geraldine Thiere, hållbarhetsingenjör i Ängelholm.

”Idén från en medborgare”

Särskilt lyfts Ängelholms försök med sandstaket för att motverka stranderosion.

– Idén kom från en medborgare i Vejbystrand som föreslog kommunen skulle bygga staket enligt den här modellen, säger Geraldine Thiere.

Det var också i Vejbystrand som de första staketen byggdes 2017. Sedan ett år tillbaka finns sandstaket även i Havsbaden.

Området är känt för de berömda klitterna, sanddynerna, som fyller flera viktiga skyddsfunktioner.

– De skyddar mot erosion och de skyddar bakomliggande bebyggelse från översvämningar. De är också viktiga för insekter och även för rekreationen.

Men i och med de många stormarna under 2010-talet har delar av dynsystemet förstörst.

– Strandlinjen har förändrats över tid, det ser vi på flygfoton. Vegetationslinjen har backat ungefär lika mycket mellan 2011 och 2017 som mellan 1940 till 2011.

– Efter stormarna var det som om en grävmaskin kommit hit och grävt bort sanden.

Nu ska dynerna mätas

Flera åtgärder har vidtagits för att återskapa dynerna. Alla har inte gett lika positiva utfall som stakteten.

– Jag har inte hunnit mäta utfallet, men vi ser att sanden byggs upp snabbt. Vi ser även att vegetationen kommit tillbakar, säger Geraldine Thiere.

Andra klimatanpassningsåtgärder i Ängelholm:

• Strandfordring är ett konstgjort sätt att återställa eroderad sandstrand. Sand från havets botten läggs upp på stranden och blir särskilt effektiv mot erosionsskador vid mjuka sandstränder. Arbetet med tillstånd och prövning hos länsstyrelsen pågår.

• I Munka-Ljungby finns ett stort antal regnbäddar som ska omhänderta större mängder dagvatten. Bäddarna renar samtidigt dagvattnet.

•  Beredskapsåtgärder har gjorts i Havsbaden där det finns stor risk att bostäder och infrastruktur drabbas av översvämning och erosion. Det finns en handlingsplan och kommunen har förstärkt en översvämningsvall, ordnat mobil reservkraft, bytt ut pumpar och installerat en skyddsgrind vid badbryggans ingång.

Källa: Ängelholms kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.