Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Torsdagen 3 december infördes besöksförbud på äldreboenden i Åstorp och Landskrona. Foto: Privat/SVT

Efter smittökning – stopp för besök på äldreboenden i Åstorp och Landskrona

Publicerad

Coronaviruset har fått fäste inom äldrevården i Åstorp och Landskrona. Nu har Folkhälsomyndigheten gett Åstorp – liksom Landskrona stad – rätt att stänga ute besökare från sina äldreboenden.

Åstorp och Landskrona är två av drygt 30 kommuner där Folkhälsomyndigheten gett klartecken att införa besöksstopp. Förbudet gäller fram till den 12 december.

– Vi har smittan på två av våra tre boenden. Ett större antal av både de anställda och de boende har insjuknat, en pensionär har avlidit, säger Gun Bylund, verksamhetschef för äldreomsorgen i Åstorp.

I videon hör du hur Åstorps kommun nu arbetar för att minska smittspridningen.

Personalläget ansträngt

I Landskrona är det framför allt inom hemvården som både personal och brukare insjuknat i covid-19. Bland de anställda finns vikarier som går mellan slutna boenden och hemvården.

Farhågan är att smittan också ska få fästa på stadens äldreboenden.

– Det vill vi på alla sätt förhindra. Vi har redan nu ett ansträngt personalläge, med många smittade inom hemvården, som gör att vi får omfördela resurser och prioritera bland uppdragen för att klara av det, säger Håkan Strömberg, förvaltningschef för omsorgsförvaltningen i Landskrona.

– Vi är oroade för hur vi ska klara personalförsörjningen om det här håller i sig över tid.

Avrådan har blivit lagligt beslut

I dagsläget finns ingen smitta på Landskronas äldreboende, enligt Håkan Strömberg. Ett kommunalt äldreboende – Solbacken – har haft flera fall av konstaterad covid-19, men alla är sedan en vecka tillbaka friskförklarade.

Besökare har under en längre tid avråtts från besök på samtliga boenden.

– Vi införde en stark avrådan från besök redan för en månad sedan då vi såg att vi hade stor smittpridning i samhället. Nu har vi ett lagenligt besök också, säger Strömberg.

Enligt Folkhälsomyndigheten ska ett besöksförbud ses som en sista åtgärd i situationer där det finns hög samhällsspridning eller där spridningen bedöms svårkontrollerad.

Mycket sällan har det varit besökare som varit källan till smittspridning på boenden, konstaterar Folkhälosmyndigheten i ett pressmeddelande som gick ut under torsdagen.

Därför betonar myndigheten att andra åtgärder först ska prövas innan besöksförbud införs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer