Åstorp och Landskrona är två av drygt 30 kommuner där Folkhälsomyndigheten gett klartecken att införa besöksstopp. Förbudet gäller fram till den 12 december.
– Vi har smittan på två av våra tre boenden. Ett större antal av både de anställda och de boende har insjuknat, en pensionär har avlidit, säger Gun Bylund, verksamhetschef för äldreomsorgen i Åstorp.
I videon hör du hur Åstorps kommun nu arbetar för att minska smittspridningen.
Personalläget ansträngt
I Landskrona är det framför allt inom hemvården som både personal och brukare insjuknat i covid-19. Bland de anställda finns vikarier som går mellan slutna boenden och hemvården.
Farhågan är att smittan också ska få fästa på stadens äldreboenden.
– Det vill vi på alla sätt förhindra. Vi har redan nu ett ansträngt personalläge, med många smittade inom hemvården, som gör att vi får omfördela resurser och prioritera bland uppdragen för att klara av det, säger Håkan Strömberg, förvaltningschef för omsorgsförvaltningen i Landskrona.
– Vi är oroade för hur vi ska klara personalförsörjningen om det här håller i sig över tid.
Avrådan har blivit lagligt beslut
I dagsläget finns ingen smitta på Landskronas äldreboende, enligt Håkan Strömberg. Ett kommunalt äldreboende – Solbacken – har haft flera fall av konstaterad covid-19, men alla är sedan en vecka tillbaka friskförklarade.
Besökare har under en längre tid avråtts från besök på samtliga boenden.
– Vi införde en stark avrådan från besök redan för en månad sedan då vi såg att vi hade stor smittpridning i samhället. Nu har vi ett lagenligt besök också, säger Strömberg.
Detta gäller om besöksförbud
Enligt Folkhälsomyndigheten ska ett besöksförbud ses som en sista åtgärd i situationer där det finns hög samhällsspridning eller där spridningen bedöms svårkontrollerad.
Mycket sällan har det varit besökare som varit källan till smittspridning på boenden, konstaterar Folkhälosmyndigheten i ett pressmeddelande som gick ut under torsdagen.
Därför betonar myndigheten att andra åtgärder först ska prövas innan besöksförbud införs.