SVT Nyheter Helsingborg har tidigare talat med boende på Olympia som såg hur både fasaderna men även innerväggar sprack i samband med att bygget av den nya arenan.
– Vi tror att det berodde på en ogynnsam geologi i kombination med att det var tjäle i marken den vintern, säger Fredrik Hjort som är fastighetsdirektör i Helsingborg.
Förhandling om ersättning
Det var våren 2016 sprickorna uppdagades. Nu börjar staden bli klar med förhandlingarna när det gäller ersättning. Summorna varierar beroende på sprickornas omfattning, den lägsta nivån ligger på 30 000 kronor, den högsta på 275 000 kronor.
– Efter att vi fick information om sprickorna har vi besiktigat fastigheterna och sedan förhandlat med ägarna. Nu har vi gjort upp i godo med sex av de tolv fastighetsägarna som meddelat skador och det känns naturligtvis jättebra, säger Fredrik Hjort som är fastighetsdirektör.
Kvar återstår att komma till avslut med de övriga.
– Jag hoppas att vi kan göra upp i godo med samtliga, säger Fredrik Hjort.
Valt att inte driva juridisk process
Peab, som var entreprenör vid Olympiabygget, och Helsingborgs stad har valt att inte ta strid i frågan om vem som bär det yttersta ansvaret för sprickorna, utan delar på kostnaden inom ramen för byggbudgeten.
Det innebär i praktiken att staden tar på sig en större del av utgiften. Det enligt det ursprungliga kontraktet med Peab. Exakt hur fördelningen ser ut vill inte Fredrik Hjort berätta, men konstaterar att han kan hålla budgeten för hela bygget ändå som ligger på 416 miljoner kronor inklusive indexuppräkning.
– Jag tycker vi tar en rimlig del av kostnaden. Hade vi valt att gå via försäkringsbolag och jurister så hade det här blivit en betydligt längre process som den hade medfört stora kostnader.