Polisen har anmält sig själva efter de våldsamheter som uppstod efter derbymatchen på tisdagen. Foto: SVT

Efter stöket vid derbymatchen: Polisen utreder våldsamt upplopp

Uppdaterad
Publicerad

Efter derbymatchen mellan Helsingborgs IF och Landskrona Bois drabbade supportrar samman och började slåss. Nu utreder polisen händelsen som våldsamt upplopp. Samtidigt utreds även polisens ingripande under kvällen.

Under tisdagen spelade de två Skånelagen mot varandra på Olympia i Helsingborg. När matchen var slut och Landskronasupportrarna skulle åka buss tillbaka blev det tumultartat och supportrar från de olika lagen började slåss mot varandra.

– Det är en folkmassa som gemensamt begår våldsamheter där polis och ordningsvakter ska förhindra och få stopp på folkmassan. Det är helt oacceptabelt och det ska inte behöva hända, säger Patrik Isacsson, biträdande polisområdeschef nordvästra Skåne.

Enligt Patrik Isacsson hade arrangören satt upp ett högt staket för att supportrarna inte skulle mötas men staketet vältes.

– Där står polis och ordningsvakter i det tumultet som uppstår och det är på en trång yta.

Film sprids på våldsamheterna

På sociala medier sprids filmer från händelsen där man bland annat ser en skadad man ligga på marken och en polis som slår någon med en batong.

– Polis och ordningsvakt får använda våld i våldsamt upplopp men hur mycket beror på situationen. Jag vill inte spekulera i det utan det är sådant vi får utreda och ta ställning till om våldet varit befogat, säger Patrik Isacsson.

Avdelningen för särskilda utredningar kommer nu även utreda polisernas ingripande.

Hur ser du på filmerna som sprids?

– Det spär ju på hetsen mellan supportrar och polisens agerande och det är inte bra. Det är supportrarna som väljer att slåss mot varandra och deras beteende är oacceptabelt. Polisen kan också göra fel men det är inte polisen som startar våldsamt upplopp.

Kroppskameror som bevisning

Enligt Patrik Isacsson fick en person föras med ambulans till sjukhus och polisen utreder händelsen som våldsamt upplopp. Vad han vet är ingen gripen i nuläget.

– Jag tror inte någon är gripen. de hade fullt sjå med att skingra dem. Men polisen hade kroppskameror och det är även supportrar som filmat händelsen så förhoppningsvis kan vi använda det för att lagföra personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.