Två män döms för misshandel och en för grovt vapenbrott efter det stora bråk som inträffade i Helsingborg i vintras. Foto: TT

Efter storbråket i Helsingborg – tre män döms till fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

Två män döms nu till åtta månaders fängelse för misshandel och en man till två år och tre månaders fängelse för grovt vapenbrott. Detta efter ett stort bråk som inträffade i Helsingborg i vintras. Samtidigt frias en man från misstankar om grov misshandel.

Det var på kvällen den första februari i år som ett stort bråk inträffade utanför en föreningslokal på Västra Sandgatan i Helsingborg. Minst fem personer skadades och fick föras till sjukhus.

En man blev så svårt knivskuren att en lunga punkterades och en annan man sköts på nära håll med flera skott – men kom undan med ett skadat långfinger.

Fyra män åtalades senare vid Helsingborgs tingsrätt för bland annat mordförsök, grov misshandel och grovt vapenbrott.

Handlade i nödvärn

Nu frias två av männen, som är i 40-årsåldern, för mordförsök med hänvisning till nördvärnsrätten. Däremot döms de till åtta månaders fängelse för misshandel som bedöms vara av normalgraden trots att gärningarna anser mycket allvarliga.

En annan man i 30-årsåldern döms för grovt vapenbrott till två år och tre månaders fängelse för att ha haft med ett skarpladdat vapen till platsen.

Däremot frias han från misstankar om mordförsök och grov misshandel, även där bland annat med hänvisning till att det kan ha varit en nödvärnssituation.

Videobevis användes

En fjärde 40-årig man som åtalats för grov misshandel frias helt från misstankarna.

I domen framgår att tingsrätten lutar sig tungt mot den film som åklagaren presenterat som visar hur bilar kolliderar med varandra och hur olika slagsmål avlöser varandra.

Såhär sa polisen Tommy Lindén dagen efter den tumulta kvällen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.