Foto: SVT

Efter svåra flygolyckan – nu inleds utredningen

Uppdaterad
Publicerad

En man är allvarligt skadad efter flygolyckan på Vallåkra flygfält i Landskrona. Statens haverikommission anlände i dag till olycksplatsen för att inleda en olycksplatsundersökning.

Det var under tisdagseftermiddagen som polis, ambulans och räddningstjänst larmades till Vallåkra flygfält, efter att ett mindre privatplan skadats i samband med landning.

Två personer befann sig i flygplanet. En man, som vårdas för allvarliga skador, och en kvinna som är lindrigt skadad, enligt Region Skåne.

När SVT pratade med Mats Fehrm, ordförande i Landskrona flygklubb, under gårdagen menade han att olyckliga omständigheter bidragit till kraschen. Vid tidpunkten för haveriet ska det ha blåst byig sidvind.

Haverikommissionen inleder utredning

Under onsdagen anlände Statens haverikommission, som tagit över utredningen, till Vallåkra flygfält.

– Vi vet inte så mycket mer än att det var relativt stark sidvind och att han i samband med landningen råkade ut för någonting. Vad det berodde på är alldeles för tidigt att säga, man vet att när en undersökning påbörjas så kan det ta en annan vändning när de olika delarna har analyserats, säger Stefan Carneros, haveriutredare.

Haverikommissionen är på flygfältet under dagen för att bland annat prata med människor som var på plats vid olyckan samt undersöka flygplanet.

– Vi har startat en faktainsamling där vi tittar på i princip allt. Det handlar om allt från föraren, besättningen, vädret, flygplanet och omständigheterna på flygplatsen. Så olycksplatsundersökning är det första vi gör, säger Stefan Carneros.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.