Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag känner frustration, säger Erik Åström, utbildningsförvaltningens verksamhetschef efter måndagens hot som stängde Västervångskolan. Foto: SVT

Efter hoten mot Västervångskolan i Landskrona – väktare på plats

Uppdaterad
Publicerad

Under loppet av två veckor har Västervångskolan mottagit två hot och fått stänga ner verksamheten. Polisen bedömde inte att det hot som kom in under måndagsmorgonen skulle verkställas, men skolan valde ändå att hålla stängt.

Under tisdagen öppnades skolan igen men med väktare på plats.

– Vi hoppas att de ska sprida trygghet så att elever och lärare känner sig säkra på skolan, säger kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L).

Det har varit en orolig tid på Västervångskolan under de senaste veckorna. Det började med att en kraftig brand utbröt på skolans tak den tolfte november. Detta följdes av att det första hotet mot skolan som gjorde att polisen genomsökte lokalerna och skolan stängdes ner den tjugotredje november.

Övervakningskameror sätts upp

Den tredje december krossades rutor och den femte december skedde den senaste incidenten när ytterligare ett hot riktades mot Västervångskolans verksamhet och skolans ledning valde att stänga ner skolan.

– Det är oacceptabelt att detta inträffar och att man hotar elever och barn, säger kommunstyrelsens ordförande Torkil Strandberg (L).

Enligt honom arbetar kommunen med förebyggande åtgärder, bland annat sätts övervakningskameror upp på alla skolor i Landskrona och under tisdagen var väktare på plats på Västervångskolan för att sprida trygghet bland elever och personal.

Utbildningschefen: ”Känner frustration”

Utbildningsförvaltningens verksamhetschef Erik Åström uttrycker bestörtning över det som har inträffat.

– Jag tycker det är fruktansvärt. Jag känner frustration, säger Erik Åström.

Vad säger elever och lärare om det som hänt?

– Alla reagerar olika. Vissa tycker att det inte är så farligt, andra tycker att det är obehagligt och skrämmande, säger Erik Åström.

Vad gör ni nu?

– Nu är det överlämnat till polisen som utreder händelsen så får vi se vad den visar och utgår ifrån det, säger Erik Åström.

Hör fler reaktioner om hoten mot Västervångskolan i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Helsingborg
Mer Nyheter