Mycket droger har varit i omlopp i Perstorp under våren. Annelie Börjesdotter, förvaltningschef, och Jessika Nilsson, enhetschef på socialförvaltningen, hoppas att det mobila teamet ska få en lugnande effekt.

Efter drogvåg bland unga i Perstorp – mobilt team på plats

Uppdaterad
Publicerad

Droganvändning bland ungdomar – så unga som 13-år – är ett problem i Perstorp.
Inför sommaren satsar kommunen på ett mobilt team för att nå de ungdomar som befinner sig i riskzonen.

Drogproblematiken bland ungdomar i Perstorp går i vågor, enligt socialtjänsten.

Under våren identifierades fem-sex ungdomar som regelbundet använder tunga droger. Förra sommaren var det så många som ett tiotal ungdomar – och det i en kommun med bara 7000 invånare.

De senaste månaderna har flera ungdomar tvångsomhändertagits.

– Det handlar om kokain, amfetamin, tramadol, men inte så mycket alkohol. Och vi ser att det går lägre ner i åldrarna, alltifrån 13 år och uppåt, säger Jessika Nilsson, enhetschef på socialförvaltningen.

– I den här gruppen finns ungdomar som säljer narkotika för att finansiera sitt egen användning.

Oro inför ledigheten

Sommarmånaderna innebär stora utmaningar för socialtjänsten i och med att både skolan och fritids håller stängt. Många unga är sysslolösa.

Inför den här sommaren satsar därför kommunen på ett mobilt team – en grupp om fem vuxna personer som ska gå runt i samhället och möta ungdomarna där de håller till.

– Vi ska vara synliga och tillgängliga. Teamet ska hjälpa dem att hitta på saker och se alternativ, andra saker att göra. Många ungdomar har inga fritidsintressen, att säger Annelie Börjesdotter, chef för socialförvaltningen.

Polisen samverkar

Bakom idén och rekryteringen av det mobila teamet står rektorn på Centralskolan, Andreas Mårtensson, och Jessika Nilsson på socialtjänsten.

– Vi har en teamledare och fyra timanställda som kommer röra sig ute i samhället onsdag till och med söndag, både kvällar och nätter. Polisen är en samverkanspart, men teamledaren ska även försöka hitta samarbeten med olika föreningar, säger Annelie Börjesdotter.

Och initiativet välkomnas.

– Många vårdnadshavare oroas över vad som händer i Perstorp och tycker att det är bra att kommunen gör något, säger Jessika Nilsson.

Projektet startar vid midsommar och avrundas i augusti, och ska därefter utvärderas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Perstorp

Mer i ämnet