Projektledare Lisa Dunsö tror att El Sistema kan bli en positiv kraft. Foto: Julia Maric

El Sistema och Helsingborgs Symfoniorkester sätter ton på nationaldagen

Publicerad

Musikskolan El Sistema startade upp på Dalhem i höstas och undervisningen pågår för fullt. Sjätte juni ska barnen för första gången uppträda med Helsingborgs Symfoniorkester under Fredriksdals jubileum.

– Det ska bli ganska roligt att vara med men ganska nervöst för jag har aldrig stått på en scen och sjungit för många människor, säger Marina Al-Tawfiq som går i tredje klass.

Hennes klasskamrat Tarik Vlahovljak håller med:

Helsingborg

– Det ska bli kul, jag tror att det kommer gå bra, säger han.

Lisa Dunsö som är projektledare och sångpedagog i El Sistema, är också förväntansfull:

– Det känns helt fantastiskt, det är häftigt att vi så tidigt i processen får medverka i ett stå stort sammanhang, säger Lisa Dunsö.

Tarik Vlahovljak, Yousef Kamar, Marina Al-Tawfiq, Kemmielyn Jovilla Geurreiro och Lamis Arab går alla i trean och har trumpetundervisning varje vecka. Foto: SVT

Finns i 65 länder

El Sistema är ett musikprogram som startades i Venezuela 1975. Verksamheten finns i 65 länder, och i Sverige i cirka 30 kommuner.

Syftet med El Sistema är att genom kör–och orkesterverksamhet medverka till att utveckla och skapa en positiv social förändring i barn och deras familjers liv i utsatta stadsdelar.

I augusti 2017 startades El Sistema på Dalhem i Helsingborg.

”Positiv kraft på Dalhem”

– Jag tror att El Sistema kan bli en väldigt positiv kraft på Dalhem. Konceptet med El Sistema bygger också på involvera elevernas familjer i verksamheten, genom till exempel regelbundna familjekvällar så vi önskar att El Sistema ska bli likt en idrottsförening.

Skolelever från årskurs F-3 får varje vecka musikundervisning på skoltid. Tvåorna och treorna har också möjligheten att välja att spela trumpet efter skolan. Totalt medverkar 200 barn från Dalhemsskolan i El Sistemas musikundervisning varje vecka.

Tvåor och tredje får möjligheten att spela trumpet efter skolan. Foto: SVT

Vill utöka till fler stadsdelar

– Jag tycker att det är roligt att vi har musik i skolan, jag älskar att sjunga, säger Kemmielyn Jovilla Geurreiro.

– Man lär sig också att öva på ord när man sjunger, säger Marina Al-Tawfiq.

Målet med El Sistema i Helsingborg är att bygga upp en orkesterverksamhet på Dalhem för att sedan kunna utöka till fler stadsdelar och skolor i Helsingborg.

– Det känns fantastiskt att få kombinera det musikaliska arbetet med ett viktigt ett socialt arbete. Det är också jätteroligt att som projektledare få bygga upp något från grunden, säger Lisa Dunsö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helsingborg

Mer i ämnet