Foto: Richard Nilsson/TT

Elever väljer gymnasium i annan stad – dyrt för hemkommunen

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler elever i Ängelholm väljer gymnasie på annat ort. Detta har lett till att kommunens prognos visar negativt resultat på minus åtta miljoner kronor.

Under 2018 pendlade uppemot 20 procent av Ängelholms elever mellan 16 och 19 år till ett gymnasium på annan ort. Detta har medfört kostnader för kommunen, som nu måste arbeta med diverse åtgärder för att komma tillrätta med problemet.

– När en elev väljer ett program i en annan kommun så tillkommer interkommunal ersättning. Och vissa program är dyrare än andra och det är där kostnaderna springer iväg, säger Sven-Ingvar Borgqvist, ordförande i Familje- och utbildningsnämnden i Ängelholm.

I nordvästra Skåne är det fritt gymansiesökande som gäller där kommunerna kommit överens om de kostnader som ska tillhandahållas för de elever som studerar på annan ort.

– Självklart ska eleven själv få välja var denna vill utbildas. Men vi ser också ett ökat tryck på antal sökande de kommande åren och vi måste möta de behoven, säger Sven-Ingvar Borgqvist.

Startar nytt gymnasieprogram

Till hösten 2020 ska en ny fordonsteknisk utbildning startas upp i kommunen i hopp om att få fler ungdomar att välja gymnasieskolan i Ängelholm.

– Inom denna utbildning kommer vi att ha mycket praktik där eleven är nära arbetslivet, och detta programmet behövs i Ängelholm, säger Sven-Ingvar Borgqvist.

Just nu förs även en diskussion om det ska startas upp ett vård- och omsorgsprogram vid gymnasieskolan i Ängelholm, men det är ännu inget som är beslutat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.