Under morgonen har Alea Syla och Anisa Gjinovci fått chansen att förbereda dagens lunch i köket. Ingen av dem har erfarenhet av att arbeta i ett kök sedan tidigare. Anisa Gjinovci, som tycker om att laga mat, har nu fått en ny förståelse för arbetet bakom kulisserna.
– Man ska inte döma innan man själv är i den positionen, säger Anisa Gjinovci.
Större respekt för matsalspersonalen
Christian Madsen, ansvarig kock, upplever att eleverna tar till sig av den kunskap de får i köket och utvecklar en större respekt för matsalspersonalen och det arbete de utför.
– Eleverna tar ansvar för att städa undan efter sig själva, de vet att det annars blir någon annan som måste göra det.
Minska matsvinnet
En förhoppning med projektet är att minska matsvinnet på skolan, något som hemkunskapsläraren Anna Tvinnereim tar vidare under hemkunskapslektionerna.
– Eleverna får under sin kökstjänst se hur mycket mat som slängs, sedan pratar jag om matsvinn ur ett globalt perspektiv.
Se mer i klippet ovan.