Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med eleverna Alea och Anisa när de testar på att jobba en dag i Kungsgårdsskolans kök. Foto: Anna Simonsson

Eleverna Alea och Anisa jobbar i skolköket på Kungsgårdsskolan: ”Svårare än man tror”

Uppdaterad
Publicerad

På Kungsgårdsskolan i Ängelholm får alla elever i årskurs sju möjlighet att arbeta i skolans kök. Projektet ”Lär känna din matsal” är ett samarbete mellan skolköket och hemkunskapslärare, som ska öka elevernas förståelse för hur ett skolkök fungerar.

Under morgonen har Alea Syla och Anisa Gjinovci fått chansen att förbereda dagens lunch i köket. Ingen av dem har erfarenhet av att arbeta i ett kök sedan tidigare. Anisa Gjinovci, som tycker om att laga mat, har nu fått en ny förståelse för arbetet bakom kulisserna.

– Man ska inte döma innan man själv är i den positionen, säger Anisa Gjinovci.

Större respekt för matsalspersonalen

Christian Madsen, ansvarig kock, upplever att eleverna tar till sig av den kunskap de får i köket och utvecklar en större respekt för matsalspersonalen och det arbete de utför.

– Eleverna tar ansvar för att städa undan efter sig själva, de vet att det annars blir någon annan som måste göra det.

Minska matsvinnet

En förhoppning med projektet är att minska matsvinnet på skolan, något som hemkunskapsläraren Anna Tvinnereim tar vidare under hemkunskapslektionerna.

– Eleverna får under sin kökstjänst se hur mycket mat som slängs, sedan pratar jag om matsvinn ur ett globalt perspektiv.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.